U bent hier

1.7 Voorlichting

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: januari 2024

spiegel

Goede voorlichting over verslaving en alcoholgebruik is zeer belangrijk bij het aanpakken ervan. Door open te communiceren, kunt u werknemers een spiegel voorhouden. Daarnaast kunt u leidinggevenden en collega’s van de HR-afdeling het probleem leren herkennen en ze het op een goede manier bespreekbaar leren maken met werknemers.

Voorlichtingsvormen

digitaal

Er zijn verschillende voorlichtingsvormen te bedenken, bijvoorbeeld:

  • groepsvoorlichting aan alle werknemers;
  • foldermateriaal, al dan niet digitaal verspreid;
  • een artikel in het personeelsblad;
  • workshops en rollenspelen;
  • discussies in het werkoverleg;
  • kennistesten over alcohol.

Lunchbijeenkomsten, waarbij de organisatie werknemers tijdens de middagpauze van voorlichting én een broodje voorziet, zijn ook een optie.

Praktijkvoorbeeld: de loonsanctie

ontwenningskliniek

Hoewel er heel wat loos moet zijn wil een loonsanctie of ontslag op staande voet op grond van een verslaving gerechtvaardigd zijn, dacht een kantonrechter hier een paar jaar geleden heel anders over. Een werknemer die als productiemedewerker 22 jaar bij een bedrijf werkte, was vijf maanden ziek. Na drie maanden ziekte kwam de werkgever erachter dat de werknemer enige tijd daarvoor was opgenomen in een ontwenningskliniek voor drugs en alcohol. Naar aanleiding hiervan stopte de werkgever de loondoorbetaling direct.

Geen opzet

tegenovergestelde

De werknemer was het hier niet mee eens en vorderde betaling van het salaris. Hij stelde dat er geen opzet in het spel was, maar dat de verslaving het gevolg was van psychische problemen. De werkgever beweerde juist het tegenovergestelde.

Vlucht in drugs

heersende opvatting

Opmerkelijk genoeg gaf de kantonrechter de laatste gelijk. Hij gaf aan dat de werknemer deskundige hulp had moeten zoeken als hij inderdaad psychische problemen had. De rechter leek dus te oordelen dat de werknemer min of meer bewust heeft gekozen voor een vlucht in drugs om zijn problemen aan te pakken. Hij week hierbij af van de heersende opvatting dat een verslaving een ziekte is. De zaak laat zien dat de uitkomst van een verslavingskwestie in de rechtbank soms moeilijk te voorspellen is.