U bent hier

Onderneming & Fiscus
De beste rechtsvorm voor uw onderneming1. Diverse rechtsvormen1.2 Rechtspersonen

1.2 Rechtspersonen

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Fiscaal Rendement
Publicatiedatum: juni 2022

Wilt u voorkomen dat u in privé wordt aangesproken, dan zijn de besloten vennootschap (bv), coöperatie, stichting of vereniging een betere keuze.

VPB

Voor de belastingheffing krijgt u te maken met de vennootschapsbelasting (VPB). Of dit fiscaal voordelig is, hangt onder meer af van de hoogte van uw winst.

Besloten vennootschap

kapitaal 
verdeeld in 
aandelen

Een bv is zelf aansprakelijk voor schulden (zie hoofdstuk 5). Het kapitaal van een bv is verdeeld in aandelen die in het bezit zijn van de aandeelhouders. Een bv is verplicht haar jaarstukken te publiceren bij de Kamer van Koophandel (KvK).

Een naamloze vennootschap (nv) lijkt veel op de bv. Groot verschil is dat de aandelen van de nv vrij verhandelbaar zijn op de beurs. Daarnaast heeft u een startkapitaal van € 45.000 nodig. De nv wordt verder niet behandeld in dit dossier, want die komt zelden voor in het mkb.

Coöperatie

commercieel doel

notaris

De coöperatie is een bijzondere vorm van een vereniging (zie hoofdstuk 8). De coöperatie is er voor haar leden en heeft een commercieel doel. Van oudsher wordt de coöperatie als samenwerkingsverband gebruikt, met name om samen de inkoop te reguleren en schaalvoordelen te behalen. Voor oprichting is een akte van de notaris nodig. In het algemeen is uw aansprakelijkheid in privé beperkt.

Stichting en vereniging

goed doel

Staat het goede doel of maatschappelijk belang voorop, dan is de stichting of de vereniging een goede keuze.

Niet alle vennootschappen dragen VPB af. Een commanditaire vennootschap bijvoorbeeld betaalt geen VPB. Een stichting of vereniging is in sommige situaties juist weer wel verplicht om VPB af te dragen (zie hoofdstuk 10 en 11).

1.3 Wijziging keuze

Na verloop van tijd past een rechtsvorm niet meer goed bij uw onderneming. In de meeste gevallen kunt u de rechtsvorm nog aanpassen.

Van IB-onderneming naar bv

Een eenmanszaak is eenvoudig uit te breiden naar een vof of maatschap en na uittreding uit of ontbinding van een vof of maatschap kunt u verder als eenmanszaak.

Er zijn verschillende faciliteiten waardoor dit zonder belastingheffing kan. Misschien is uw IB-onderneming zo gegroeid dat er hoge winsten worden behaald of dat er meer risico wordt gelopen. Een bv kan dan uitkomst bieden. In hoofdstuk 6 leest u hoe u dit zonder nadelige fiscale gevolgen kunt realiseren.

Van bv naar IB-onderneming

Het omgekeerde is ook mogelijk. De resultaten vallen tegen of u wilt de onderneming inkrimpen. De bv kan dan te duur voor u worden. Het is dan mogelijk om zonder belastingheffing terug te gaan naar een IB-onderneming. In hoofdstuk 7 komt deze overgang aan bod.