U bent hier

9.5 Internationaal

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: januari 2024

gedetacheerde werknemers

Ook in internationale situaties kan de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (WML) spelen, bijvoorbeeld bij werknemers die tijdelijk in Nederland komen werken of die tijdelijk naar het buitenland worden uitgezonden. De Wet arbeidsvoorwaarden gedetacheerde werknemers in de Europese Unie (WAGWEU) regelt dat gedetacheerde EU-werknemers recht hebben op de minimale arbeidsvoorwaarden van het werkland, ongeacht het recht dat van toepassing is op hun arbeidsovereenkomst.

Zijn de arbeidsvoorwaarden van het thuisland gunstiger, dan blijven die van kracht tijdens de detachering. Dit geldt voor elke arbeidsvoorwaarde afzonderlijk. Het is dus niet zo dat door de WAGWEU de arbeidsvoorwaarden van het werkland koste wat kost gelden.

Harde kern

tijdelijk

garantie

Buitenlandse EU-werknemers die tijdelijk in Nederland worden gedetacheerd, hebben minstens recht op de belangrijkste arbeidsvoorwaarden die uit de Nederlandse arbeidswetten voortvloeien – de zogeheten harde kern aan arbeidsvoorwaarden – bijvoorbeeld op de bepalingen uit de WML. Specifiek betekent de garantie dat de gedetacheerde werknemers – ondanks dat hun arbeidsovereenkomst niet onder het Nederlandse recht valt – recht hebben op dezelfde arbeidsvoorwaarden uit deze wet voor wat betreft het minimumloon (zie hierna voor een specificatie daarvan) en het minimum aan betaalde vakantiedagen (en extra vergoedingen in verband met vakantie).

harde kern uit cao

Is er een algemeen verbindend verklaarde cao van toepassing, dan geldt ook de harde kern aan arbeidsvoorwaarden uit die cao rond genoemde punten voor de gedetacheerden. De werkzaamheden die in Nederland worden verricht, bepalen welke cao voor de buitenlandse werkgever geldt.

Bij een detachering van langer dan 12 maanden bestaat vanaf overschrijding van die periode recht op álle Nederlandse arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden en algemeen verbindend verklaarde cao-bepalingen, enkele uitzonderingen daargelaten.

recht houden op WML

Andersom kan het zijn dat als een Nederlandse werknemer tijdelijk naar een andere EU-lidstaat wordt uitgezonden, hij recht blijft houden op het loon op grond van de WML. Dat is het geval als het Nederlandse minimumloon gunstiger is dan het loonniveau in het werkland.

Bestanddelen

periodeloon

De WAGWEU bevat niet alleen het recht op minimumloon, maar ook welke inkomensbestanddelen in elk geval tot dat minimum behoren:

  • het geldende periodeloon in de schaal;
  • de van toepassing zijnde arbeidsduurverkorting per week/maand/jaar/periode;
  • toeslagen voor overwerk, verschoven uren, onregelmatigheid, waaronder feestdagentoeslag en ploegentoeslag;
  • tussentijdse loonsverhoging;
  • kostenvergoedingen: reiskosten- en reistijdvergoedingen, vergoedingen van pensionkosten en andere voor het werk noodzakelijke kosten;
  • periodieken;
  • eindejaarsuitkeringen;
  • extra vergoedingen in verband met vakantie.

aanspraken

Inkomensbestanddelen die niet tot dat minimumloon behoren zijn aanspraken op aanvullend bedrijfspensioen, aanspraken op bovenwettelijke socialezekerheidsaanspraken en vergoedingen bovenop het loon voor extraterritoriale kosten.