U bent hier

4.2 Vast periodiek minimum

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: januari 2024

toegestaan

Ook al heeft u tegenwoordig te maken met een ondergrens aan loon per uur, u kunt met werknemers nog steeds een vast loon per uitbetalingsperiode afspreken, bijvoorbeeld per maand. Dit is echter alleen toegestaan als er ook sprake is van een vast overeengekomen arbeidsduur per week, die bovendien in de collectieve arbeidsovereenkomst of schriftelijke (individuele) arbeidsovereenkomst is vastgelegd.

Ook bij een afwisselend vast aantal uur per week mag u een vast periodiek loonbedrag afspreken. Bijvoorbeeld als de werknemer de ene week een vaste arbeidsduur van 36 uur heeft en de andere week 40 uur, wat een gemiddelde vaste arbeidsduur van 38 uur per week oplevert.

Berekenen

aantal arbeids

andere werkdagen

Om een vast bedrag per maand op basis van het minimumuurloon te berekenen, gaat u uit van het (verwachte) aantal arbeidsuren in het betreffende kalenderjaar (zonder rekening te houden met vakantie of ziekte). Dit aantal deelt u door 12 en die uitkomst vermenigvuldigt u met het minimumuurloon. Let op dat bij werkweken van maandag tot en met vrijdag een kalenderjaar meer werkdagen kan hebben dan de standaard 260: (schrikkeljaar) 2024 heeft er bijvoorbeeld 262. Bij andere werkdagen kan dit aantal anders zijn.

Rekenvoorbeeld voltijdse werknemer

vast bedrag per maand

van belang welke dagen

donderdag, vrijdag en zaterdag

Stel dat een werknemer van 45 jaar een dienstverband van 40 uur per week heeft. Hij werkt maandag tot en met vrijdag 8 uur per dag. Het aantal werkbare dagen voor deze werknemer in 2024 is 262. Dat betekent dat zijn (verwachte) aantal arbeidsuren in 2024 (262 × 8 =) 2.096 is. Dit aantal gedeeld door 12 levert een verwacht aantal arbeidsuren per maand van 174,67. Vermenigvuldigd met het voor hem geldende minimumuurloon van € 13,27 levert een vast bedrag per maand op van € 2.317,83.

Als het een deeltijdwerknemer betreft, is ook van belang op welke dagen hij werkt. Een bepaalde dag in de week kan immers 53 keer voorkomen in plaats van de standaard 52 keer per kalenderjaar. En dat is van invloed op het geldende minimumbedrag per maand.

Rekenvoorbeeld werknemer in deeltijd

maandag, dinsdag en donderdag

Stel dat een werknemer van 19 jaar een dienstverband van 18 uur per week heeft, met als werkdagen donderdag, vrijdag en zaterdag (6 uur per dag). In 2024 heeft deze werknemer 156 werkdagen (52 donderdagen + 52 vrijdagen + 52 zaterdagen). Dat betekent dat zijn (verwachte) aantal arbeidsuren in 2024 (156 × 6 =) 936 is. Dit aantal gedeeld door 12 levert een verwacht aantal arbeidsuren per maand van 78. Vermenigvuldigd met het voor hem geldende minimumuurloon van € 7,96 levert een vast bedrag per maand op van € 620,88.

werkrooster

Zou deze werknemer als werkdagen maandag, dinsdag en donderdag hebben, dan zou hij 158 werkdagen hebben in 2024 (53 maandagen + 53 dinsdagen + 52 donderdagen). Hiermee zou zijn (verwachte) aantal arbeidsuren in 2024 uitkomen op (158 × 6 =) 948. Dit levert dan een vast bedrag per maand op van ((948 ÷ 12) × € 7,96 =) € 628,84.

halverwege het jaar opnieuw

tool

Het is dus altijd belangrijk om het werkrooster van de werknemer mee te nemen bij de berekening van een vast (minimum)bedrag per maand, om niet op een te laag bedrag uit te komen. Te weinig loon betalen kan immers flinke (financiële) consequenties hebben (zie hoofdstuk 12). Vergeet ook niet om het vaste maandbedrag halverwege het jaar opnieuw te berekenen naar aanleiding van de halfjaarlijkse verhoging per 1 juli. En maak ook een nieuwe berekening van het vaste bedrag per maand op het moment dat een werknemer van jonger dan 21 jaar jarig is en dus recht krijgt op een hoger minimumuurloon.

Op rendement.nl/salarisdossier vindt u een handige tool waarmee u de minimumbedragen per maand, per week en per dag kunt berekenen.