U bent hier

6.3 Investeringen verdienen zichzelf terug

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier OR Rendement
Publicatiedatum: oktober 2022

terugverdientijd

Ook bij investeringen in het milieu en klimaat gaan de kosten voor de baten uit. Een veelgestelde vraag bij milieu-investeringen is: wat is de terugverdientijd? Als uw organisatie een investering doet, kijkt de bestuurder naar de terugverdientijd. Er komt een berekening om te zien hoelang het duurt voor de organisatie de investering weer heeft terugverdiend door wat er is bespaard. De terugverdientijd is per situatie verschillend en geeft daarom geen garanties.

Indicatie

rendement

Het is niet eenvoudig om in algemene termen uitspraken te doen over het rendement van duurzaamheidsinvesteringen. Er is een grote hoeveelheid maatregelen die uw organisatie kan nemen en daarnaast is de (nul)situatie ook verschillend tussen organisaties. Voor enkele veel toegepaste maatregelen is er wel een (grove) indicatie te geven van de terugverdientijd en het rendement. Zie daarvoor de tabel hieronder.

Indicatie terugverdientijd duurzame maatregelen
Maatregel Terugverdientijd Rendement
Zonnepanelen 6 tot 8 jaar 4%
Elektrische lucht-warmtepomp (hoekhuis) 10 tot 12 jaar N.B.
HR++-glas (in plaats van enkel glas, hoekhuis) 4 tot 6 jaar 6%
N.B. Op basis van een energieprijs over de langere termijn van € 1/m3 gas en € 0,22 cent/kWh. De energieprijzen liggen in 2022 een stuk hoger.
bron: Milieucentraal

Energiebesparingsplicht

verplicht

De energiebesparingsplicht verplicht organisaties en instellingen die jaarlijks meer dan 50.000 kWh aan stroom of 25.000 m3 aardgas (of vergelijkbare energie) verbruiken om energiebesparende maatregelen te nemen. Deze organisaties en instellingen zijn verplicht om maatregelen uit te voeren die een terugverdientijd hebben van maximaal vijf jaar. Op de website van de RVO vindt u hierover meer informatie.

Achterban

achterban­communicatie

U heeft nu veel informatie gekregen over de financiële kant van diverse milieumaatregelen. Als uw organisatie concrete stappen gaat zetten, is het van belang om de achterban hier goed bij te betrekken. In hoofdstuk 7 komen een aantal aandachtspunten bij de achterbancommunicatie aan bod.

Wat is de salderingsregeling?

stroom

De salderingsregeling is een ‘terugleververgoeding’. Zelfopgewekte stroom die een organisatie zelf niet gebruikt, levert de organisatie aan het elektriciteitsnet. Door de salderingsregeling krijgt u net zoveel terug als u betaalt voor de stroom die u afneemt van het energiebedrijf (wegstrepen). De overheid is van plan om de salderingsregeling af te bouwen vanaf 1 januari 2025. Dat betekent dat u elk jaar wat minder stroom mag wegstrepen en vanaf 2031 helemaal niet meer kunt salderen.