U bent hier

4.3 Initiatiefvoorstel indienen

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier OR Rendement
Publicatiedatum: oktober 2022

initiatiefrecht

Vaak is een ondernemingsraad veel energie kwijt aan lopende zaken en is er weinig tijd voor een proactieve aanpak. Daardoor kan de mogelijkheid om invloed uit te oefenen door met eigen voorstellen te komen of in een vroege fase betrokken te worden bij een nieuwe strategie verloren gaan. Het initiatiefrecht biedt de OR kansen om het heft in eigen handen te nemen en uw eigen plannen aan de bestuurder voor te leggen.

4.3.1 Richtlijnen van de WOR

Op grond van het initiatiefrecht mag uw OR voorstellen doen aan de bestuurder (artikel 23, lid 3 WOR). De bestuurder is verplicht om zo’n voorstel ten minste één keer met uw OR te bespreken tijdens de overlegvergadering. Daarna moet hij zijn besluit zo snel mogelijk schriftelijk en gemotiveerd kenbaar maken aan uw OR.

Procedure

toelichting

De procedure van het initiatiefrecht bestaat uit de volgende stappen:

  • De OR stelt een initiatiefvoorstel op (dit moet schriftelijk en voorzien van een onderbouwing).
  • De OR dient het initiatiefvoorstel in.
  • Het voorstel wordt tijdens een overlegvergadering besproken. De OR geeft toelichting op het initiatiefvoorstel en beantwoordt vragen van de bestuurder.
  • Er volgt een schriftelijke reactie van de bestuurder met een motivatie.
  • Onderbouwen

    voorwaarde

    in beroep

    Bij een initiatiefvoorstel vragen ondernemingsraden zich vaak af: waar moet dat allemaal aan voldoen? Hebben we daar wel de tijd voor? Terwijl de WOR alleen als voorwaarde stelt dat uw OR het initiatief schriftelijk indient en dat het voorstel een toelichting bevat. Een goede onderbouwing is ook in uw eigen belang, want hoe beter u uw voorstel onderbouwt, hoe groter de kans dat u uw bestuurder overtuigt. Als de bestuurder niet akkoord gaat met uw initiatiefvoorstel, heeft uw OR geen mogelijkheid om hiertegen in beroep te gaan. De bestuurder is echter wél verplicht om de afwijzing duidelijk te beargumenteren.

    4.3.2 Schrijven van initiatiefvoorstel

    strategisch

    Een initiatiefvoorstel van de OR mag over de meest uiteenlopende onderwerpen gaan. Denk bijvoorbeeld aan arbeidsvoorwaarden, arbeidsomstandigheden, financieel-economische informatie, het sociaal beleid et cetera. Hieronder volgen een paar voorbeelden over milieu- en klimaatvraagstukken uit de praktijk:

    • De OR wil graag handen en voeten geven aan de duurzaamheidsmissie van de organisatie (strategisch).
    • De OR wil zorgen dat afval beter wordt gescheiden en er geen plastic bekertjes worden gebruikt (operationeel).
    • De OR wil een plan opstellen voor een meer milieuvriendelijk wagenpark (operationeel).

    MVO

    Als uw OR een initiatiefvoorstel schrijft, kunt u de onderstaande opzet als voorbeeld gebruiken. Hierin staan de onderdelen om tot een compleet initiatiefvoorstel te komen;

    • Aanleiding voorstel: wat is het probleem en wat ziet de OR als oplossing?
    • Onderbouwing: waarom komt uw OR met dit voorstel? Vermeld daarbij ook de wettelijke basis.
    • Belang voor de bestuurder: financieel, MVO, aantrekkelijke werkgever, et cetera.
    • Voorgestelde oplossing: toelichting van de voorgestelde oplossing.
    • Betrokkenheid van de OR: bij de oplossing, het besluit en de uitvoering. Welke rol wil de OR vervullen?

    Wilt u meer informatie over het initiatiefrecht? Op rendement.nl/ordossier vindt u een checklist over het initiatiefrecht en een voorbeeld voor het schrijven van een initiatiefvoorstel.