3.3 Zet milieu op de agenda van het OR-overleg
tijdsplanning
deskundige
Het is verstandig om afspraken te maken over de aanpak en de taakverdeling binnen uw OR als u met het milieubeleid aan de slag gaat. Wie doet wat en welke tijdsplanning spreekt u af? Maak daarbij gebruik van partners binnen de organisatie! Denk aan de afdelingen HR, communicatie, vastgoed of facilitaire zaken. Het kan ook zinvol zijn om externe deskundigen te raadplegen. Dit recht heeft uw OR op grond van artikel 16 WOR.
3.3.1 De OR aan zet
initiatief
Er zijn twee startpunten te onderscheiden voor uw OR:
- U ontvangt een advies- of instemmingsvraag van de bestuurder over het milieubeleid.
- Uw OR neemt zelf het initiatief: u agendeert het onderwerp voor het overleg met uw bestuurder (artikel 23, lid 2 WOR) of u schrijft een voorstel voor bijvoorbeeld een energiebesparende maatregel (artikel 23, lid 3 WOR).
Zelf met een voorstel voor het milieubeleid komen, vereist wel een proactieve houding van uw OR. Veel ondernemingsraden komen door de waan van de dag niet toe aan eigen voorstellen. Vaak heeft u uw handen vol aan binnenkomende advies- en instemmingsvragen, vragen in de mailbox, uw vaste OR-taken en uw reguliere werkzaamheden.
Actueel
langetermijnontwikkeling
De klimaattransitie en het milieubeleid zijn onderwerpen die zich goed lenen voor initiatieven van de OR, ook omdat het over langetermijnontwikkelingen gaat. Over tien of twintig jaar is het milieu nog steeds actueel. Daarnaast is het een onderwerp met zowel beleidsmatige als heel praktische kanten. De prangende vraag voor uw OR is dan ook welke rol u hierbij wilt spelen: wil uw OR zich richten op operationele zaken en meedenken over praktische maatregelen, zoals de aanschaf van zonnepanelen, of wilt u ook op strategisch niveau invloed uitoefenen en de klimaattransitie van uw organisatie mede vormgeven?
Ga ook na of uw organisatie een milieuzorgsysteem heeft. Dit is een systeem dat ervoor zorgt dat een organisatie zo milieuvriendelijk mogelijk werkt. U leest hierover meer in hoofdstuk 5.
3.3.2 De scope van het OR-werk
meedenken
Soms zegt een bestuurder dat de OR alleen gaat over de belangen van de werknemers. Het aansturen van de organisatie zou daarbuiten vallen. In artikel 2 WOR staat echter dat ‘de ondernemingsraad is ingesteld in het belang van het goed functioneren van de organisatie in al haar doelstellingen’. Juist bij de klimaattransitie kan uw ondernemingsraad meedenken rondom het organisatiebeleid en de inrichting van de organisatie.
Betrokken
scenario
Uw OR moet proberen om in een vroeg stadium betrokken te raken bij de nieuwe klimaatstrategie van uw organisatie. Op die manier kan uw OR actief en op bestuurlijk niveau meedenken over het langetermijnperspectief en over mogelijke scenario’s om aan te sluiten bij de klimaatdoelen.
Van een reactieve naar een proactieve OR
initiatiefvoorstel
Uw OR krijgt regelmatig een instemmings- of adviesverzoek. Of u krijgt stukken ter informatie toegestuurd door de bestuurder. Misschien ook over het milieubeleid. Er is natuurlijk ook een kans dat uw organisatie nog geen stappen zet op dit gebied, of nog afwegingen maakt: wat zijn de voor- en nadelen van bepaalde klimaatmaatregelen? Uw OR hoeft niet af te wachten tot uw bestuurder een concreet voorstel bij uw OR neerlegt; handel liever proactief. Benut het overleg over de algemene gang van zaken (artikel 24 WOR) om het milieubeleid aan de orde te stellen of dien bij uw bestuurder een concreet initiatiefvoorstel in. U leest hierover meer in hoofdstuk 4.