2.4 Gevolgen voor de organisatie
vergaand
Klimaatdoelen zijn een belangrijk onderwerp voor iedere organisatie, want het kan voor de hele organisatie vergaande gevolgen hebben. Dat geldt onder andere voor de huisvesting, dienstverlening, werkprocessen en de werknemers. Hieronder vindt u per onderwerp een toelichting over de gevolgen.
2.4.1 Invloed op huisvesting
hergebruik
De gevolgen van de maatregelen verschillen per organisatie. Denk aan aanpassingen van het gebouw om te voldoen aan energielabel C of om aardgasvrij te werken. Maar denk ook aan het gebruik van multifunctionele gebouwen, hergebruik van (duurzaam omgaan met) gebouwen en het gebruik van duurzame materialen. Ook zal uw organisatie door de klimaatverandering meer aandacht moeten besteden aan zonwering en de koeling van bedrijfsgebouwen.
2.4.2 Invloed op dienstverlening
warmtepomp
De klimaatdoelen bieden ook kansen voor ondernemers. Werkt uw organisatie bijvoorbeeld in de installatie-, software- of cleantechbranche? De energietransitie opent daar nieuwe markten. Van een groeiende vraag naar warmtepompen tot de behoefte aan nieuwe technieken voor energieopslag, slimme energiesystemen en applicaties voor logistiek management.
De overstap op groene energiebronnen heeft gevolgen voor werknemers in de traditionele industrieën, zoals gasinstallateurs. Zij kunnen hierdoor hun baan verliezen. Voor hen is het van belang om tijdig aan de slag te gaan met bij- en omscholing of een van werk-naar-werktraject.
2.4.3 Invloed op werkprocessen
Veel bestaand werk zal door de energietransitie van karakter veranderen, waardoor er andere kennis en vaardigheden nodig zijn. Ook hier is om- en bijscholing belangrijk. Zet de organisatie hierop in, dan is mogelijk uw instemmingsrecht van toepassing (artikel 27, lid 1f WOR). Een andere wijziging in benodigde vaardigheden is het beeldbellen. Beeldbellen was niet alleen handig in tijden van COVID-19, het bespaart ook kosten en uitstoot omdat er minder zakenreizen plaatsvinden.
2.4.4 Invloed op arbeidsomstandigheden
hittestress
De veranderingen in het klimaat kunnen ook invloed hebben op de arbeidsomstandigheden. Denk aan arbeidsrisico’s bij buitenwerk door de hogere temperaturen. Zwaar lichamelijk werk bij een temperatuur van 25° C geeft hittestress. Nederland kent hittestress als arborisico voor bouwvakkers, agrarische werkers, lassers, metaalbewerkers, werknemers in de keramische industrie, in bakkerijen en de voedingssector. De klimaatverandering zorgt ook voor nieuwe werkwijzen. In de bouw kan de warmte een reden zijn om meer aandacht te besteden aan prefabricatie, in bedrijfshallen. Dat geeft wel weer nieuwe zorgpunten zoals klimaat- en stofbeheersing.
Er is steeds meer aandacht voor de arbeidsgezondheidskundige risico’s die ontstaan door de klimaatverandering. Ga met uw OR tijdig in gesprek met de arbo-adviseur om op de hoogte te zijn van de ontwikkelingen.