U bent hier

Onderneming & Administratie
Werken met Power BI10. Context in Power BI9.2 Rij-context in Calculated Columns

9.2 Rij-context in Calculated Columns

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier FA Rendement
Publicatiedatum: oktober 2022

De meest tastbare manier om te zien dat Power BI berekeningen uitvoert in rij-context is als u een Calculated Column aanmaakt. Een Calculated Column voegt een fysieke kolom toe aan het datamodel waarbij de waarde uit een kolom voor elke rij binnen de gedefinieerde tabel wordt geëvalueerd.

Om dit eenvoudig te testen kunt u een Calculated Column aanmaken via de knop New Column. Ga hiervoor naar de Data-inspectie view (het tweede knopje links op het scherm) en klik op de Ordertabel. De formulebalk verschijnt waarna u de volgende formule kunt invoeren.

TestKolom Rij-context = Orders[Hoeveelheid]

Voor elke regel zal het programma kijken welke waarde aanwezig is binnen de kolom ‘Hoeveelheid’ in de tabel ‘Orders’. Op deze wijze kunt u voor elke regel een classificatielabel genereren. Stel dat de Hoeveelheid groter is dan 40 dan en u wilt we er een label ‘Grote order’ aanmaken en anders ‘Kleine order’. Voor een enkelvoudige als-dan-vergelijking kunt u de IF-functie gebruiken zoals u dat gewend bent van Excel.

OrderType = IF(Orders[Hoeveelheid] > 40, “Grote order”, “Kleine order”)

Ook hier geldt dat de verwijzing naar de kolom ‘Hoeveelheid’ in de formule in rij-context wordt geëvalueerd. Voor elke regel wordt dus gekeken wat er in de rij in die kolom als waarde gevonden kan worden.

Daarnaast is het belangrijk om te vermelden dat rij-context standaard geen rekening houdt met enige vorm van filtering. Om goed te begrijpen wat voor invloed dit heeft op het maken van berekeningen is het goed om te bedenken wat de uitkomst zal zijn op basis van de formule Hoeveelheid SOM = SUM(Orders[Hoeveelheid]).

Stappen

Welke waarden verwacht u in de Calculated Column ‘Hoeveelheid SOM’? Door stap voor stap de regels te hanteren en deze toe te passen kunt u dit voorspellen:

  • Een Calculated Column werkt in rij-context.
  • De functies SUM telt alle waarde in een kolom op. Alle Hoeveelheid-waarden bij elkaar opgeteld komt in dit geval uit op 214378.
  • Voor elke regel wordt stap 2 herhaald. Dit houdt in dat er voor elke regel dezelfde waarde wordt getoond, namelijk alle waarden van de kolom ‘Hoeveelheid’ bij elkaar opgeteld.
  • Waarden uit andere tabellen gebruiken

    Het is belangrijk om te bepalen vanuit welke tabel u wilt gaan werken. In de Calculated Column zult u merken dat u enkel kunt verwijzen naar kolommen binnen dezelfde tabel. Met behulp van de functies RELATED en RELATEDTABLE kunt u echter ook waardes ophalen uit andere tabellen. Voorwaarde is dat u in het model een actieve relatie legt is tussen de tabellen (zie hoofdstuk 5).

    Formule: Kosten = Orders[Hoeveelheid] * RELATED(‘Product’[KostenPerStuk])

    Functie Te gebruiken in Uitkomst/Resultaat
    RELATED Een Feitentabel (Many-zijde) om Dimensiegegevens op te halen (1-zijde) Eén waarde
    RELATEDTABLE Een Dimensietabel (1-zijde) om een tabel met alle gerelateerde Feiten (Many-zijde) op te halen Een tabel met meerdere waarden