U bent hier

6.3 Zonder ANBI- of SBBI-status

Laatst gewijzigd: september 2022

waarde van schenking of erfenis

Als uw organisatie geen ANBI- of SBBI-status heeft of bij een bepaalde schenking niet aan de voorwaarden voldoet, gelden de gewone regels voor de schenk- en erfbelasting. Dit betekent dat u geen belasting hoeft te betalen als de waarde van de schenking of erfenis lager is dan € 2.274 (2022). Boven deze grens moet u wel schenk- of erfbelasting betalen en wel 30% over de eerste € 130.425 en 40% over het restant.

Krijgt uw organisatie in een jaar schenkingen of erfenissen van verschillende particulieren of bedrijven, dan geldt per schenking/erfenis de genoemde grens.

Moment van ontvangst bepalend

moment van ontvangst

Maar als u in hetzelfde jaar van één persoon of bedrijf meerdere schenkingen ontvangt, moet u wel alle ontvangen bedragen bij elkaar optellen om te bepalen of u de genoemde grens wel of niet overschrijdt. U moet bij iedere ontvangst van een erfenis of schenking beoordelen of u aan de voorwaarden voor de ANBI- of SBBI-regeling voldoet. Hierbij is het moment van de ontvangst bepalend: het heeft dus geen zin om na de ontvangst nog even snel de statuten aan te passen. Als overduidelijk is dat uw organisatie aan alle voorwaarden voldoet, geldt de ANBI- of SBBI-regeling en hoeft u geen schenk- of erfbelasting te betalen. U hoeft dan ook geen aangifte te doen.

Uw aangifte van schenk- of erfbelasting

aangifte schenk- of 
erfbelasting

Ingeval u aangifte moet doen, doet u dit met het formulier ‘Aangifte schenk- of erfbelasting’. Voor de schenkbelasting kunt u het formulier op de website van de Belastingdienst downloaden. U stuurt uw aangifte naar:

Belastingdienst/ Kantoor Eindhoven

Antwoordnummer 14670

5600 WK Eindhoven

Aangiftetermijn

aangifte-formulier

U moet uiterlijk vóór 1 maart in het jaar volgend op het jaar waarin de schenking is gedaan, aangifte doen. Nadat u van de Belastingdienst een aanslag heeft ontvangen, moet u binnen zes weken de verschuldigde schenkbelasting betalen. Voor de erfbelasting krijgt u van de Belastingdienst een aangifteformulier toegestuurd. Op dit formulier staat ook vermeld wanneer u moet betalen en waar u het naar terug moet sturen. Dit is namelijk afhankelijk van de woonplaats van de erflater.

Buitenlandse schenkingen

buitenlandse schenk-
belasting

In de praktijk krijgen non-profitorganisaties ook gelden uit buiten Nederland gevestigde instellingen. Zolang deze niet gevestigd zijn in Nederland blijft heffing van schenkbelasting achterwege. Maar er kan wel sprake zijn van buitenlandse schenkbelasting. Om dit te voorkomen, is het raadzaam de vermogensoverheveling als een subsidie te ontvangen. Deze zijn niet aan schenkbelasting onderworpen.

Ingetrokken ANBI-status

Het kan zijn dat de ANBI-status met terugwerkende kracht is ingetrokken door de Belastingdienst en dat er in de tussenliggende periode schenkingen zijn gedaan. Zolang de schenker niet kan weten dat de ANBI-status is ingetrokken, blijven de schenkingen voor hem aftrekbaar.