U bent hier

4.3 Wanneer corrigeren

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: juli 2022

wie de fout ontdekt

Het moment waarop u een gemaakte fout moet corrigeren, hangt af van wie de fout ontdekt: uzelf of de Belastingdienst. Het correctiemoment is bepalend voor hoe u kunt of moet corrigeren (zie paragraaf 4.2).

Vrijwillig

binnen acht weken

Als u zelf ontdekt dat er een fout is gemaakt in een aangifte loonheffingen, moet u dit op eigen initiatief corrigeren. Deze vrijwillige correctie moet gebeuren met de eerstvolgende of de daaropvolgende loonaangifte. Moet u herstellen via een losse correctie, dan moet u die indienen binnen acht weken na het ontdekken van de fout.

Verplicht

brief van fiscus

Het kan ook de Belastingdienst zijn die een fout in uw loonaangifte ontdekt, bijvoorbeeld naar aanleiding van een boekenonderzoek. De fiscus kan u dan verzoeken of verplichten om de fout(en) te corrigeren. In beide gevallen ontvangt u een brief van de fiscus. Aan een correctieverzoek moet u de eerstvolgende of daaropvolgende loonaangifte gehoor geven. In een correctieverplichting staat vermeld wanneer u de correctie uiterlijk moet indienen.

U kunt een ingediende correctie niet intrekken. Als u dus onterecht een correctie heeft ingediend of de ingediende correctie was onjuist of onvolledig, moet u dat herstellen met een nieuwe correctie.