U bent hier

5.4 Compensatie

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: september 2021

financiële schade

immateriële schade

Beroepsziekten kunnen behalve tot gezondheidsschade ook tot aanzienlijke financiële schade leiden. De financiële schade heeft betrekking op het verlies van inkomsten doordat een werknemer bijvoorbeeld arbeidsongeschikt wordt, er medische kosten zijn en kosten van bijvoorbeeld huishoudelijke hulp of andere ondersteuning. Het verlies aan levensgeluk wordt vaak uitgedrukt in immateriële schade of smartengeld. Compensatie van beroepsziekten kan dan ook bestaan uit deze drie componenten: loonderving, (medische) kosten en smartengeld.

Regeling

schade-
vergoeding

Nederland heeft in tegenstelling tot nagenoeg alle andere westerse landen geen algemene regeling voor vergoeding van schade door beroepsziekten. Er zijn wel een aantal losstaande regelingen, zoals schadevergoeding voor PTSS (posttraumatische stressstoornis) bij de politie of Defensie, schaderegelingen voor ziekten als gevolg van chroom-6 bij Defensie en de gemeente Tilburg en voor slachtoffers van het organisch psychosyndroom (OPS of schildersziekte).

Momenteel werkt de overheid aan een tegemoetkomingsregeling voor (ex-)werkenden die lijden aan een ernstige ziekte die is ontstaan door gevaarlijke stoffen op het werk. Vanaf 1 juli 2022 moeten zij hiervoor een eenmalige compensatie kunnen aanvragen bij de overheid.

aansprakelijk

Een werknemer heeft ook de mogelijkheid om de werkgever aansprakelijk te stellen op basis van onder andere artikel 7:658 BW. Dit artikel eist van een werkgever dat hij maatregelen neemt in de werksituatie om ongevallen of ziekten te voorkomen. Vaak leidt dit echter tot jarenlange procedures met een onzekere uitkomst. Regelmatig probeert men dan ook tot een schikking te komen voordat een beroepsziektezaak aan de rechter wordt voorgelegd.