4.5 Samenwerking met de huisarts en anderen
instrument
meedoen
Werknemers bezoeken bij gezondheidsklachten vaak als eerste hun huisarts. Dat geldt ook als het gaat om klachten die samenhangen met of veroorzaakt worden door het werk. De bedrijfsarts heeft met het PMO een instrument in handen om klachten in een vroeg stadium op te sporen, maar lang niet iedere werknemer doet mee met een PMO. Dat maakt het voor de bedrijfsarts lastig om werkgerelateerde gezondheidsklachten op het spoor te komen voordat ze tot ziekte hebben geleid. Dat geldt voor allerlei klachten van het bewegingsapparaat, van de huid, de luchtwegen, maar ook voor psychische klachten, zoals overspannenheid.
Bedrijfsartsen pleiten al jaren voor een betere samenwerking tussen bedrijfsartsen en behandelend artsen. Een belangrijke stap voorwaarts is dat behandelend artsen beseffen dat werk een belangrijke factor is bij het ontstaan van ziekte, maar ook voor het behoud van gezondheid.
In steeds meer behandelrichtlijnen voor huisartsen en specialisten is een paragraaf over werk opgenomen. Het gevolg is dat zij in hun contact met de patiënt ook steeds vaker het werk dat iemand doet laten meewegen.
Zorgdomein
informatie-uitwisseling
verwijzing
Sinds kort hebben huisartsen en bedrijfsartsen afspraken over het afstemmen van de behandeling door middel van een informatie-uitwisselingsprogramma Zorgdomein. Daarvoor moet de werknemer wel uitdrukkelijk toestemming geven. Bedrijfsartsen werken ook samen met fysiotherapeuten en psychologen. Deze verwijzingsmogelijkheid leidt tot snelle en gespecialiseerde behandeling van werkgerelateerde gezondheidsproblemen. De bedrijfsarts kan de bevindingen bij deze behandelingen weer inzetten voor preventie.