U bent hier

4.3 Preventie van ziekte op het werk: leefstijl

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: september 2021

bevordering

Een heel andere vorm van preventie – en één die de laatste jaren steeds belangrijker is geworden – is gezondheidsbevordering. Dit valt onder het vitaliteitsbeleid. Het bevorderen van een gezonde leefstijl is een onderdeel van preventie.

BRAVO

duurzame 
inzetbaarheid

investeren

Bedrijfsartsen hebben deze factoren samengevat met de term BRAVO: bewegen, roken, alcohol, voeding en ontspanning. Ieder van deze leefstijlfactoren heeft invloed op de vitaliteit en daarmee op de duurzame inzetbaarheid van werknemers. Maar er zijn meer factoren die de duurzame inzetbaarheid bepalen, zoals het goed opgeleid zijn voor het werk of een goede match tussen de werknemer en zijn werk. Organisaties zien de effecten van een ongezonde leefstijl terug in de vorm van verminderde productiviteit en ziekteverzuim. Werkgevers zijn daarom bereid om te investeren in een gezonde leefstijl. De Arbobalans 2020 vermeldt dat in 2019 13,1% van de organisaties (46% van de werknemers) de afgelopen twee jaar nieuwe maatregelen heeft genomen om een gezonde leefstijl te bevorderen. Het zijn wel vooral de grotere organisaties die hierin investeren. Interessant is het verschil in organisaties met of zonder een RI&E. Dan blijkt dat organisaties met een RI&E veel meer maatregelen nemen voor een gezonde leefstijl: 16,4% tegenover 9,6%.

Primaire preventie en vitaliteitsbeleid combineren

hoger risico

roken

Primaire preventie en het bevorderen van de leefstijl gaan goed samen. Uit de Arbobalans blijkt bijvoorbeeld dat van de laagopgeleide mannen tussen 25 en 45 jaar meer dan de helft rookt. Vaak gaat een laag opleidingsniveau gepaard met werk met meer blootstelling aan gevaarlijke stoffen. Uit onderzoek is bekend dat de combinatie van roken en blootstelling aan bepaalde stoffen (silica­stof) een significant hoger risico geeft op het ontwikkelen van longkanker. Ieder van deze factoren apart levert al een verhoogd risico op. Er is dus alle reden om beide risicofactoren tegelijk aan te pakken door bewustwording, gerichte maatregelen om stofblootstelling te reduceren en stoppen-met-roken-interventies aan te bieden.