10.3 Manier van opslaan
tijdsaspect
Aan de manier waarop u uw cruciale gegevens veiligstelt, kan een tijdsaspect kleven. Sommige back-upmethoden zijn geschikter voor de korte en andere juist voor de lange termijn. Als u bijvoorbeeld gegevens gedurende een langere tijd wilt bewaren, kunt u beter geen opslagmedia zoals cd’s gebruiken, omdat die na verloop van tijd minder betrouwbaar worden.
Na vele jaren kan slijtage van cd’s reden zijn dat u de gegevens daarop niet meer terug kunt halen. Denk aan cd-rot (aantasting van het materiaal op beschrijfbare schijfjes).
Korte termijn
cloud
Voor de back-up op de kortere termijn zijn media als extra (externe) harde schijven, usb-sticks of vergelijkbare geheugenmedia handig. Tegenwoordig kunt u zulke back-ups ook online regelen: opslag in de cloud. Deze manieren hebben als voordeel dat u niet alleen een extern medium én een externe locatie heeft om een veilige back-up te maken, maar ook een back-up die altijd en overal benaderbaar is.
Er kleven risico’s aan back-ups in de cloud, want de leverancier kan failliet gaan, zelf gehackt worden of besmet raken, of de verbinding kan uitvallen waardoor u uw online veiliggestelde gegevens (tijdelijk) niet kunt benaderen.
Ook een back-up van software?
tekst
De programma’s die u koopt op een cd of downloadt van internet, kunnen na een calamiteit weer opnieuw worden geïnstalleerd. Het is daarom niet per se nodig om een back-up te maken van standaardsoftware. Maar wel de gegevens, teksten en andere items in bestanden die u met die programma’s maakt natuurlijk. Algemene vuistregel bij het veiligstellen van software is: van alles wat u op dit moment of in de nabije toekomst kunt bestellen, hoeft u in principe geen back-up te maken.
Images
voorkeursinstellingen
Toch kan een back-up van compleet geïnstalleerde programma’s wel handig zijn. Want als u veel programma’s gebruikt die zo hun eigen voorkeursinstellingen hebben, scheelt het u een hoop werk als u dat allemaal niet opnieuw hoeft te installeren en in te stellen. Denkt u maar aan allerlei handigheidjes zoals sjablonen of macro’s, of instellingen van uw specifieke hardware.
restore
In dergelijke gevallen zijn imageprogramma’s erg handig: zulke hulpprogramma’s kunnen een kopie maken van alles wat zich op een schijf (of partitie ervan) bevindt, dus inclusief alle instellingen, aanpassingen en bestanden die u tijdens uw werkzaamheden heeft bewaard tot het moment dat u zo’n image maakt. Door het terugzetten van de image (wat over het algemeen een ‘restore’ wordt genoemd) keert u terug naar een situatie dat alles volledig werkend op de schijf stond.
Imaging en restoring is trouwens wel iets heel anders dan het terugkeren naar een systeemherstelpunt in het besturingssysteem, want daarbij worden geen gegevens of eigen bestanden teruggezet, maar enkel en alleen de werkende instellingen.