1.2 Juridische structuur
rechts- bevoegdheid
Een vereniging kunt u op twee verschillende manieren oprichten:
- met volledige rechtsbevoegdheid;
- met beperkte rechtsbevoegdheid.
Voor beide soorten verenigingen geldt dat zij moeten worden opgericht door ten minste twee personen.
1.2.1 Volledige rechtsbevoegdheid
aansprakelijk
Voor de oprichting van een vereniging met volledige rechtsbevoegdheid moet u naar de notaris. Daar tekent u de oprichtingsakte. Als bestuurder bent u nu in principe niet met uw privévermogen aansprakelijk voor de verplichtingen van de vereniging. U hoeft, met andere woorden, niet bang te zijn dat u hoofdelijk aansprakelijk wordt gesteld voor eventuele schulden van de vereniging (ook niet na opheffing). Deze regel kent overigens wel uitzonderingen, bijvoorbeeld bij wanbestuur (zie hoofdstuk 2).
Inhoud oprichtingsakte
oprichtingsakte
De oprichtingsakte bevat in elk geval de statuten van de vereniging, waarin zaken zijn opgenomen zoals het doel van de vereniging, de verplichtingen van de leden en de wijze waarop bestuurders worden aangesteld en ontslagen. Hoofdstuk 5 gaat hier uitgebreid op in.
Belangrijke aandachtspunten
- Een vereniging met volledige rechtsbevoegdheid moet u inschrijven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel (doorgaans wordt dit door de notaris gedaan). Let op: zolang dit niet is gebeurd, bent u toch hoofdelijk aansprakelijk!
- Een vereniging met volledige rechtsbevoegdheid heeft dezelfde rechten en plichten als een burger.
- Een vereniging met volledige rechtsbevoegdheid kan leningen aangaan, registergoederen op naam krijgen en erven.
Wilt u dat uw vereniging in aanmerking komt voor subsidies, houd er dan rekening mee dat subsidieverleners vaak als eis stellen dat er sprake is van volledige rechtsbevoegdheid.
1.2.2 Beperkte rechtsbevoegdheid
schulden
aanvullende eisen
Een vereniging met beperkte rechtsbevoegdheid kan op informele wijze worden opgericht, dus zónder een notariële akte. Dit betekent dat er ook geen verplichting is om statuten op te stellen. Daar staan beperkingen tegenover:
- Als bestuurder bent u met uw privévermogen aansprakelijk voor de verplichtingen. U kunt, met andere woorden, hoofdelijk aansprakelijk worden gesteld voor de eventuele schulden (deze aansprakelijkheid kunt u wel inperken met een inschrijving van de vereniging in het handelsregister van de Kamer van Koophandel).
- Door de beperkte rechtsbevoegdheid kan de vereniging niet erven en ook geen onroerend goed op naam hebben.
- Door bij de notaris aan de aanvullende eisen te voldoen (tekening oprichtingsakte met daarin de statuten van de vereniging en inschrijving in het handelsregister) kan de vereniging overstappen van de status van beperkte rechtsbevoegheid naar de status van volledige rechtsbevoegdheid.