U bent hier

Onderneming & Fiscus
Personeelssubsidies2. Participatiewet2.3 Begeleiding en financieel voordeel

2.3 Begeleiding en financieel voordeel

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: februari 2020

Het is mogelijk dat een werknemer met een arbeidsbeperking niet zo gemakkelijk zijn draai vindt in uw organisatie zoals u dat van andere werknemers gewend bent. Of misschien bent u bang dat hij het werk niet aankan. Een proefplaatsing of jobcoach kan uitkomst bieden.

2.3.1 Proefplaatsing

uitkering

jobcarving

Een proefplaatsing neemt in ieder geval financiële zorgen weg. Bij zo’n proefplaatsing is de afspraak dat u geen loon aan de werknemer hoeft te betalen; hij behoudt tijdens die maximaal twee maanden de uitkering die hij dan al ontvangt. De proefplaatsing is een prima manier om erachter te komen of u en uw werknemer tevreden zijn. Dat kunt u onder andere doen via jobcarving: u splitst bestaande functies op in gespecialiseerde taken enerzijds en lager of ongeschoold werk of seriematige taken anderzijds. Deze laatste kunnen dan uitgevoerd worden door de werknemer met een arbeidsbeperking.

Een proefplaatsing geldt als vervanging van de proeftijd. Als de werknemer tijdens de proefplaatsing ziek wordt, mag u de proefperiode wel verlengen met de periode die hij afwezig was. Bij afwezigheid vanwege verlof of vakantie is dat niet toegestaan.

Niet vrijblijvend

zes maanden

loonkostensubsidie

Een proefplaatsing is een serieus voortraject voor het aannemen van een arbeidsbeperkte werknemer in uw organisatie. Een belangrijke voorwaarde voor het aangaan van een proefplaatsing is namelijk dat u de uitkeringsgerechtigde bij goed functioneren aansluitend een dienstverband van minimaal zes maanden moet aanbieden. Bovendien moet het dienstverband voor minimaal hetzelfde aantal uren als de proefplaatsing zijn. Deze afspraak moet schriftelijk worden vastgelegd en ondertekend worden door u, de gemeente en de werknemer. Na de proefplaatsing kunt u gebruikmaken van een loonkostensubsidie, zolang de werknemer aan de voorwaarden voldoet. De uitkeringsgerechtigde mag overigens niet eerder bij u gewerkt hebben, tenzij er sprake is van sterk veranderde omstandigheden.

Verzekeringen

gedegen beeld

Tijdens een proefplaatsing hoeft u geen loon aan de werknemer te betalen. Wel wordt van u verwacht dat u een ongevallen- en aansprakelijkheidsverzekering voor de werknemer afsluit, voorafgaand aan de proefplaatsing. U zult binnen die twee maanden ook voldoende tijd en aandacht aan de werknemer moeten schenken, zodat u een gedegen beeld krijgt van zijn capaciteiten en mogelijkheden.

Er zijn ook proefplaatsingen mogelijk voor moeilijk plaatsbare, langdurig werklozen en voor werknemers met een arbeidsongeschiktheidsuitkering. De aanvraag loopt dan niet via de gemeente, maar via UWV.

2.3.2 Jobcoach

wennen

Voor een werknemer met een arbeidsbeperking kan het erg spannend zijn om in dienst te treden bij een reguliere organisatie. Misschien is het wel de eerste keer dat hij opdrachten moet uitvoeren en sociaal en professioneel om moet gaan met collega’s en eventueel klanten. Andersom zullen zijn collega’s net zo goed aan hem moeten wennen. Binnen de Participatiewet kunt u een jobcoach inhuren die de werknemer helpt en begeleidt, zodat hij gewend raakt aan wat er van hem wordt verwacht. U mag een jobcoach al inzetten tijdens de periode van proefplaatsing.

Voorwaarden

noodzakelijk

begeleiden

Voor het werk van de jobcoach gelden de volgende strikte voorwaarden:

  • Zijn werk moet noodzakelijk zijn; de werknemer kan zonder (opstart)hulp zijn werk niet goed uitvoeren.
  • Hij ondersteunt de werknemer met een beperking op vaste tijden en gedurende langere tijd.
  • Het doel van de jobcoach is om de werknemer, mogelijk door middel van een persoonlijk trainingsprogramma, naar een situatie te begeleiden waarin hij zijn werk uiteindelijk zelfstandig naar tevredenheid kan verrichten.

Voor de inzet van een jobcoach in het kader van de Participatiewet bestaan geen vaste landelijke afspraken. Elke gemeente kan daarvoor eigen regels hanteren, met ook een eigen budget.

Inzetten van jobcoach blijkt groot succes

vast contract

Jobcoaching als instrument om arbeidsbeperkten aan een baan te helpen, lijkt zijn vruchten af te werpen. 60% van de arbeidsbeperkten die begeleiding krijgen van een jobcoach, heeft drie jaar na de start van de begeleiding een baan. 40% daarvan heeft een vast contract op zak. Dat blijkt uit een onderzoek dat OVAL (brancheorganisatie van loopbaan- en re-integratiebedrijven) heeft uitgevoerd in opdracht van het ministerie van SZW en UWV. De onderzoekers denken dat dit percentage nog verder omhoog kan als de inzet van jobcoaches breder en vaker wordt toegepast.

Inwerkproces

zelfstandig

contact­persoon

De jobcoach krijgt waarschijnlijk veel vrijheid om zijn werkzaamheden te verrichten, maar uiteindelijk moet hij een werknemer met een arbeidsbeperking zo snel mogelijk zelfstandig aan het werk krijgen. Het is daarom belangrijk dat u wel een vinger aan de pols houdt. Bijvoorbeeld via het aanstellen van een contactpersoon voor die jobcoach, om gezamenlijk de vorderingen binnen het inwerkproces van de werknemer door te nemen. Deze contactpersoon zal natuurlijk regelmatig moeten overleggen met de werknemer over zijn ontwikkeling.