U bent hier

6.1 Doorverwijzen

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: januari 2024

niets vertellen

Als een werknemer van mening is dat zijn disfunctioneren met een ziekte (de verslaving dus) te maken heeft, kan hij zijn probleem met de bedrijfsarts bespreken. De bedrijfsarts mag echter op zijn beurt niets aan de werkgever vertellen. Hij mag alleen zeggen dat hij een behandeling heeft geadviseerd, een advies dat de werknemer moet naleven.

Een praktijkvoorbeeld

Een werknemer van een grote organisatie is na een ziekmelding opgeroepen door de bedrijfsarts. De werknemer geeft na een gesprek aan dat hij een verslavingsprobleem heeft. Hierbij maakt hij ook duidelijk dat hij absoluut niet wil dat zijn werkgever erachter komt dat hij verslaafd is.

Arbeidsongeschikt

De bedrijfsarts adviseert een behandeltraject in een bepaalde kliniek. De bedrijfsarts mag níet tegen de werkgever zeggen dat de werknemer een verslavingsprobleem heeft. Hij mag wél aangeven dat de werknemer arbeidsongeschikt is en dat hij een behandeling heeft geadviseerd.

Beroepsgeheim

Onder behandeling stellen gaat vaak niet zonder slag of stoot, mede vanwege het beroepsgeheim van de bedrijfsarts. Soms weet u, of de werkgever, niets van een mogelijke verslaving, maar ziet u alleen dat de werknemer zijn werk niet goed meer doet, of dat hij zich heeft ziek gemeld.

Soms ook gunstig

lastig punt

Het beroepsgeheim van de bedrijfsarts lijkt in het geval van een verslaving een lastig punt voor de werkgever. Maar het kán ook juist gunstig uitpakken: een werknemer voelt zich veilig genoeg om open te zijn over zijn probleem. Stimuleer een werknemer bij wie u een verslaving vermoedt dan ook altijd om met de bedrijfsarts te gaan praten.