U bent hier

Onderneming & Fiscus
De beste rechtsvorm voor uw onderneming8. De coöperatie8.2 Juridische aspecten

8.2 Juridische aspecten

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Fiscaal Rendement
Publicatiedatum: juni 2022

derden

De coöperatie gaat overeenkomsten aan met en voor haar leden. U profiteert van de voordelen van het collectief. Bijvoorbeeld door gezamenlijke inkoop of marketing. De statuten geven aan in welke behoeften van de leden de coöperatie voorziet. Naast overeenkomsten met haar leden, kan een coöperatie ook met derden overeenkomsten sluiten. Deze mogelijkheid moet dan wel in de statuten zijn opgenomen. Daarnaast kan de coöperatie overeenkomsten tot dienstverrichting en arbeidsovereenkomsten met de leden sluiten.

8.2.1 Leden-eigenaren

leden-eigenaren

algemene 
vergadering

Een coöperatie heeft geen aandeelhouders, maar leden-eigenaren. Hun rol is niet alleen die van toezichthouder, maar ze bepalen ook mede het beleid en bijvoorbeeld waarin geïnvesteerd wordt. De hoogste zeggenschap ligt dan ook bij de algemene vergadering. Deze vergadering benoemt het bestuur en eventueel de raad van commissarissen.

De leden mogen zelf afspraken maken over de winstverdeling. Winst kan bijvoorbeeld worden verdeeld op basis van het werk dat een lid voor de coöperatie heeft uitgevoerd.

Opzegging lidmaatschap

uittreding

niet over-
draagbaar

Het lidmaatschap van een coöperatie kan worden opgezegd, waarbij wel rekening moet worden gehouden met de opzegtermijn. Met het behoud van de vrijheid van uittreding kunnen in de statuten van de coöperatie voorwaarden worden opgenomen over de uittreding. Dit in verband met de continuïteit van de coöperatie. Het lidmaatschap van een coöperatie is niet overdraagbaar.

8.2.2 Aansprakelijkheid

beroepsfouten

De coöperatie kent rechtspersoonlijkheid. De coöperatie is zelfstandig drager van rechten en verplichtingen. Als lid van een coöperatie bent u in principe niet aansprakelijk voor overeenkomsten ofwel verbintenissen die de coöperatie aangaat of is aangegaan. Let er wel op dat als u als beroepsbeoefenaar samenwerkt in een coöperatie, de aansprakelijkheid anders kan zijn geregeld; beroepsfouten zijn dan persoonlijk en de aansprakelijkheid is niet te beperken door gebruik van een coöperatie.

Oprichtingsvormen

ontbonden

volledig

beperkt

uitgesloten

Als een coöperatie wordt ontbonden en er zijn schulden, dan zijn de leden voor een gelijk deel aansprakelijk. De mate waarin u als lid aansprakelijk kunt worden gesteld, hangt af van de vorm waarin de coöperatie is opgericht. Er zijn drie vormen:

  • coöperatie met volledige aansprakelijkheid: leden zijn in privé aansprakelijk voor schulden (VA);
  • coöperatie met beperkte aansprakelijkheid: de aansprakelijkheid is beperkt tot een bepaald maximum (BA);
  • coöperatie met uitgesloten aansprakelijkheid: de leden zijn van aansprakelijkheid uitgesloten (UA), tenzij sprake is van opzet of grove nalatigheid bij faillissement en het niet betalen van belastingen en sociale premies.