9.3 Stukloon
van tevoren vastgelegd
Bij een beloning per stuk gaat het om loon dat wordt betaald voor de uitkomsten van de verrichte arbeid. Dit loon is dus niet ‘naar tijdruimte vastgesteld’, zoals dat heet. Bij een stukloon wordt de hoogte van het loon van tevoren vastgelegd en hoeveel werk nodig is om dat te ontvangen. De werknemers krijgen betaald per aantal producten of stuks afgeleverd werk, denk bijvoorbeeld aan fruitplukkers of pakketbezorgers. Dat neemt echter niet weg dat stukloners voor elk gewerkt uur gemiddeld minstens het minimumloon moeten verdienen.
Op rendement.nl/salarisdossier vindt u een handige tool waarmee u kunt berekenen of u met het betreffende stukloon werknemers niet onder het minimumloon betaalt.
Bewijzen
goede administratie
U moet een goede administratie bijhouden om te kunnen berekenen (en bewijzen) dat aan de minimumlooneis wordt voldaan over de daadwerkelijk aan de uitvoering van de verrichte arbeid bestede uren. U moet het aantal uren dat de stukloners maken goed in uw administratie vastleggen, net als het daarmee verdiende loon.
Stukloon en de aangifte loonheffingen
invullen
In de situatie dat uw werknemers per stuk worden beloond, moet u in de loonaangifte de volgende rubrieken met ‘0’ invullen:
- ‘Contractloon’, er is immers geen vast contractloon per periode afgesproken;
- ‘Contracturen per week’, er is immers geen vast aantal contracturen afgesproken;
- ‘Verloonde uren’, de beloning is immers niet afhankelijk van de gewerkte tijd (maar als u het aantal uren weet waarover het stukloon is genoten, vult u dat aantal in deze rubriek in).
Stukloonnorm
speciale omstandigheden
redelijkerwijs
verzoek bij minister
In speciale omstandigheden in een sector is afwijking van de stukloonregels mogelijk. Hierbij moet het gaan om werkzaamheden waarop werkgevers onvoldoende toezicht kunnen houden en waarbij de uitvoerende werknemers met een zekere mate van vrijheid zelf de werkzaamheden kunnen inrichten. Om voor zulke specifieke werkzaamheden toch een beloning te kunnen bepalen, moet u uw werkgeversorganisatie vragen om samen met de werknemersorganisatie(s) in de sector of op eigen houtje een stukloonnorm voor die sector vast te stellen. De norm wordt onder andere bepaald op basis van de tijd die redelijkerwijs met de uitvoering van de werkzaamheden zal zijn gemoeid (de daadwerkelijk gemaakte uren doen er dus niet meer toe).
Een stukloonnorm garandeert dat werknemers voldoende betaald krijgen. Voor gebruik ervan moet uw onderneming schriftelijk met de stukloner afspreken dat hij specifieke werkzaamheden verricht waarvoor een afwijking geldt van de stukloonregels.
De vastgestelde stukloonnorm moet worden voorgelegd aan de Stichting van de Arbeid. De Stichting van de Arbeid beoordeelt de voorgestelde stukloonnorm en dient vervolgens namens de betreffende werkgeversorganisatie en eventuele werknemersorganisatie(s) een verzoek in bij de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) om de betreffende werkzaamheden uit te zonderen van de stukloonregels. De minister van SZW zal het verzoek beoordelen en toetsen aan de bijbehorende voorwaarden. Wordt de afwijking toegestaan, dan gebeurt dat via een ministeriële regeling. De werkgevers in die sector kunnen dan betalen op basis van de vastgestelde stukloonnorm.
jaarlijks
Vervolgens moeten de betreffende werkgeversorganisatie en eventuele werknemersorganisatie(s) de Stichting van de Arbeid jaarlijks vóór 1 december een geactualiseerde stukloonnorm voorleggen.
Op de website van de Stichting van de Arbeid (stvda.nl) kunt u meer informatie vinden over (de procedure van bepaling van) een stukloonnorm voor een bepaalde sector.