U bent hier

8.2 Overige overeenkomsten

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: januari 2024

optie opengelaten

invulling

In de WML wordt een optie opengelaten om bij algemene maatregel van bestuur (AMvB) arbeidsverhoudingen die op grond van de wet niet als dienstbetrekking kwalificeren, hiermee toch te kunnen gelijkstellen. Hierdoor worden die arbeidsverhoudingen ook onder de reikwijdte van de wet gebracht. Via het bij de WML horende Besluit minimumloon en minimumvakantiebijslag wordt invulling gegeven aan deze mogelijkheid.

Gelijkgesteld

ook voor deze

andere overeenkomst

aanneming van werk

vervoeren

In genoemd besluit worden bepaalde arbeidsverhoudingen gelijkgesteld met een dienstbetrekking, waardoor ook voor deze arbeidsverhoudingen het minimumloon geldt. Het gaat hierbij om de arbeidsverhouding waarbij tegen beloning arbeid wordt verricht op basis van een andere overeenkomst dan een overeenkomst van opdracht (of arbeidsovereenkomst), tenzij de arbeid wordt verricht in het kader van de uitoefening van een bedrijf of de zelfstandige uitoefening van een beroep. Bij arbeid anders dan volgens een overeenkomst van opdracht kan het gaan om:

  • aanneming van werk (volgens het BW ‘de overeenkomst waarbij de ene partij – de aannemer – zich tegenover de andere partij – de opdrachtgever – verbindt om buiten dienstbetrekking een werk van stoffelijke aard tot stand te brengen en op te leveren, tegen een door de opdrachtgever te bepalen prijs in geld’);
  • het bewaren van zaken;
  • het (doen) vervoeren van personen of zaken;
  • het uitgeven van werken.

Het hele spectrum van niet-zelfstandige overeenkomsten valt dus onder de WML. De overeenkomst van opdracht via de wet zelf – náást de arbeidsovereenkomst die daar sowieso onder valt – en de overige overeenkomsten via het Besluit minimumloon en minimumvakantiebijslag.