11.2 Sancties bij overtreding beding
eenmalige boete
Dat de verkopende dga persoonlijk onder de werking van de bedingen valt is begrijpelijk, maar het is wel zaak om extra goed op te letten, zeker in de situatie als u zelf de verkopende dga bent. Dat geldt zowel voor het beding zelf als voor de sanctie die in de meeste gevallen op overtreding van het beding staat, namelijk de boete. Die boete valt meestal uiteen in twee componenten:
- een (hoge) eenmalige boete;
- een (lagere) boete per dag dat een overtreding voortduurt.
11.2.1 Boetebeding
aanvullende boete
De eenmalige boete is er vooral om te zorgen dat de verkoper het uit zijn hoofd laat om het beding te overtreden, omdat een eenmaal gepleegde overtreding niet meer is terug te draaien. Als die overtreding langer voortduurt, is het voor de koper natuurlijk steeds meer van belang dat die wordt gestaakt. Daartoe dient de aanvullende boete die per dag verschuldigd is.
11.2.2 Ingebrekestelling
achteraf
In een boetebeding staat meestal dat de overtreder de boete verschuldigd is zonder dat een voorafgaande ingebrekestelling nodig is. Voor de eenmalige boete is dat begrijpelijk, omdat de overtreding pas achteraf geconstateerd kan worden en een ingebrekestelling dan niet meer zinvol is.
Boete per dag
kenbaar maken
Voor de boete per dag dat de overtreding voortduurt, ligt dat anders. Vindt de koper dat het non-concurrentiebeding is overtreden en dat die overtreding gestaakt moet worden? Dan mag van hem verwacht worden dat hij dat standpunt aan de verkoper kenbaar maakt vóórdat hij aanspraak maakt op de per dag verschuldigde boetes. Anders zou de koper een poos kunnen wachten en dan een hoog opgelopen boete kunnen vorderen. Wat natuurlijk een groot nadeel is voor de verkopende dga. Neem in het boetebeding in de koopovereenkomst op dat een ingebrekestelling nodig is voordat een boete per dag verschuldigd wordt.