U bent hier

Onderneming & Fiscus
Overeenkomsten bv & dga6. Dga verbindt zich aan bv: zekerheidsrechten en borg6.4 Borgtocht

6.4 Borgtocht

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier BV Rendement
Publicatiedatum: april 2022

Een derde kan zich naast de eigenlijke debiteur (de hoofdschuldenaar) verplichten om de vordering (deels) te voldoen als de hoofdschuldenaar niet betaalt. Dan is er sprake van een borgtocht.

Borgtochtovereenkomst

krediet

familielid

Banken vragen geregeld van dga’s om zich persoonlijk borg te stellen voor een krediet dat aan hun bv wordt verstrekt. De borg wordt verstrekt voor een maximaal bedrag. Het is dan ook belangrijk om dit op te laten nemen in de borgtochtovereenkomst. Het verband tussen de borg en de hoofdschuldenaar kan ook veel minder hecht zijn. Het kan gaan om een familielid dat zich borg stelt tot aan professionele waarborgmaatschappijen die tegen vergoeding borg staan.

Een bank die borgtocht vraagt van een dga komt altijd met een standaardtekst waar de goedkeuring van de partner al voorgedrukt staat en waarover niet of nauwelijks kan worden onderhandeld (zie ook paragraaf 6.5).

Hoofdschuldenaar

regres

terugvorderen

Het kenmerk van de borgtocht of borgstelling is dat er steeds een hoofdschuldenaar is die de schuld aangaat én een derde die de schuld betaalt (als de hoofdschuldenaar niet meer over de brug komt), maar er verder niets mee van doen heeft. In de wet is geregeld dat degene die een schuld voldoet die hemzelf niet aangaat ‘regres’ heeft op de hoofdschuldenaar. Het bedrag dat de borg heeft betaald voor de hoofdschuldenaar kan hij terugvorderen bij de hoofdschuldenaar, van wie hij dan maar moet hopen dat deze dat terugbetaalt.

Daarnaast kan de hoofdschuldenaar ook nog een zekerheid stellen. Soms is dat een zekerheid die de crediteur te mager vindt, maar waar de borgsteller wel genoegen mee wil nemen.