U bent hier

Onderneming & Fiscus
Overeenkomsten bv & dga4. Overeenkomsten voor de werkrelatie4.1 Managementovereenkomst

4.1 Managementovereenkomst

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier BV Rendement
Publicatiedatum: april 2022

overeenkomst van opdracht

overeenkomst van opdracht

vormvereisten

Als u werkzaamheden gaat verrichten voor uw bv, is het verstandig om schriftelijk vast leggen welke werkzaamheden u precies gaat verrichten. Kiest u voor een overeenkomst van opdracht tussen u en de bv (ook wel een managementovereenkomst genoemd), dan bent u in feite de opdrachtnemer en uw bv is de opdrachtgever. Voor zo’n overeenkomst van opdracht tussen u en de bv geldt, op basis van de regels in Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek (BW), geen vormvereiste.

Verplicht op papier

De managementovereenkomst kan mondeling of schriftelijk worden gesloten, uitdrukkelijk of stilzwijgend. Vergeet echter niet dat artikel 2:247 BW wel de verplichting van het op schrift zetten van de afspraken oplegt op het moment dat u 100% van de aandelen houdt, en u als bestuurder de bv bij deze overeenkomst vertegenwoordigt.

Op rendement.nl/bvdossier vindt u een document waarmee u binnen een aantal minuten eenvoudig vastlegt welke werkzaamheden u gaat verrichten en onder welke voorwaarden u dat gaat doen.

Containerbegrip

management

statutair 
bestuurder

De term ‘managementovereenkomst’ is een containerbegrip. Het is geen specifiek in de wet geregelde overeenkomst. Er zijn vaak ook geen uren aan de te verrichten werkzaamheden verbonden. Onder management wordt meestal bedoeld: het ondernemerschap, het leiden van de onderneming, het uitzetten van de missie, visie en strategie of het simpelweg werken in de onderneming. Een managementpositie van de dga gaat in 99% van de gevallen samen met het zijn van statutair bestuurder van de bv. Hierbij is er dan ook geen sprake van een gezagsverhouding.

4.1.1 Inhoud

taken

facturatie

opzegtermijn

gebruikelijk

In de managementovereenkomst is het raadzaam om de volgende zaken vast te leggen:

  • wat uw taken als opdrachtnemer zijn;
  • de hoogte van de managementvergoeding;
  • de facturatie van de managementvergoeding;
  • de duur van de managementovereenkomst;
  • de opzegtermijn van de managementovereenkomst.

Vanuit de bv gezien is het goed om een bepaling op te nemen over de vraag of u uw taken door een ander mag laten uitvoeren. Gaat het om een management­overeenkomst tussen u en de bv, dan is het misschien moeilijk denkbaar waarom dit wenselijk is. Want waarom zou u daar iemand anders voor inhuren? Maar als er sprake is van een structuur met een persoonlijke holding die een management-overeenkomst met de werkmaatschappij heeft gesloten, is dit al veel logischer.

4.1.2 Managementvergoeding

Als er geen specifieke afspraken zijn gemaakt over de hoogte van de managementvergoeding, geldt dat er een gebruikelijk of redelijk loon verschuldigd is (zie paragraaf 4.1.4). Het is ook verstandig om af te spreken of de onkosten die verbonden zijn aan het uitvoeren van de managementtaken wel of geen onderdeel zijn van de managementvergoeding. Tot slot is het prettig om te weten of er bijvoorbeeld maandelijks of over een andere periode wordt gefactureerd en wat de betalingstermijn van de factuur is.

4.1.3 Duur van overeenkomst

stilzwijgende verlenging

opzegging

Een managementovereenkomst wordt in de praktijk over het algemeen aangegaan voor onbepaalde tijd. Als de overeenkomst voor bepaalde tijd is aangegaan, eindigt die volgens de wet ook aan het eind van de looptijd, als er geen (stilzwijgende) verlenging volgt. De wet bevat daarnaast specifieke bepalingen over het einde van de opdracht (en dus van de managementovereenkomst). De opdracht kan eindigen door opzegging, door het overlijden van de opdrachtnemer of opdrachtgever. Uitgangspunt is dat de opdrachtgever (de bv) de overeenkomst te allen tijde kan opzeggen.

Het is mogelijk om in de managementovereenkomst op te nemen dat er een opzegtermijn in acht genomen moet worden of dat er sprake moet zijn van een gewichtige reden voor de opzegging.

4.1.4 Fiscale consequenties

loonheffingen

bestbetaalde werknemer

De bedoeling van een managementovereenkomst is het voorkomen dat de bv loonheffingen en sociale premies moet afdragen. Dit doel wordt echter niet altijd bereikt. Ten eerste kan de gebruikelijkloonregeling in de weg staan. Als iemand meer dan 5% van de aandelen in een vennootschap houdt en werkzaamheden verricht voor die vennootschap, dan moet deze persoon een ‘gebruikelijk loon’ genieten. Dit loon is voor het jaar 2022 het hoogste van de volgende bedragen:

  • 75% van het loon van een werknemer in de ‘meest vergelijkbare dienstbetrekking’;
  • het loon van de bestbetaalde werknemer van de bv;
  • € 48.000.

Gebruikelijkloonregeling

dwingend recht

Het gebruikelijk loon is vastgelegd in de Wet op de loonbelasting en wordt jaarlijks vastgesteld door de Belastingdienst. Een gebruikelijk loon is belast met loonheffingen, die de bv moet afdragen. De gebruikelijkloonregeling is dwingend recht; er is dus geen mogelijkheid om onder deze regeling uit te komen.

persoonlijke holding

De enige uitzondering op de gebruikelijkloonregeling wordt gevormd door de doorbetaaldloonregeling. Deze regeling is van toepassing als u een managementvergoeding afspreekt met uw persoonlijke holding. De afdrachtverplichting voor de loonbelasting verschuift door de doorbetaaldloonregeling naar de persoonlijke holding. De holding is dan verplicht een gebruikelijk loon aan u uit te keren, waarover loonbelasting is verschuldigd.

Standpunt fiscus

feitelijke 
situatie

vervanging

Ten tweede kan de fiscus stellen dat er geen sprake is van een overeenkomst van opdracht, maar van een arbeidsovereenkomst. Ook dan moet uw bv loonheffingen afdragen. Dit risico speelt zowel wanneer de bv rechtstreeks met u contracteert als wanneer de bv met uw persoonlijke holding contracteert. De fiscus kijkt als het ware door de contractsvorming heen en beoordeelt de feitelijke situatie. De fiscus zal al snel aannemen dat er sprake is van een arbeidsovereenkomst als blijkt dat er sprake is van een gezagsverhouding. Dat is ook zo als de dga de werkzaamheden alleen persoonlijk mag verrichten (geen vervanging).

BTW

uitgekeerde winst

Als de twee hiervoor geschetste situaties zich niet voordoen, brengt u de managementvergoeding aan de bv in rekening, inclusief BTW. Over de ontvangen vergoeding moet u inkomstenbelasting betalen. Als de managementvergoeding aan een persoonlijke holding wordt betaald, behoeft hier logischerwijs geen inkomstenbelasting over betaald te worden. U betaalt over de uitgekeerde winst vennootschapsbelasting. Dit percentage ligt lager dan de inkomstenbelasting.