U bent hier

1.1 Klimaatveranderingen

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier OR Rendement
Publicatiedatum: oktober 2022

oplossing

Klimaatverandering is een wereldwijd probleem. Al decennialang worden er daarom internationale bijeenkomsten georganiseerd om op mondiaal niveau oplossingen te bedenken voor de klimaatproblematiek. Dat leidde onder andere tot het VN Klimaatverdrag (1992), het Kyoto-protocol (1997), het Klimaatakkoord van Parijs (2015) en de jaarlijkse VN Climate Change Conference, oftewel Conference of the Parties (COP).

De internationale klimaatafspraken worden door de deelnemende landen op nationaal niveau nader uitgewerkt. De klimaatdoelstellingen van Nederland zijn verder uitgewerkt in het Klimaatakkoord.

Gevolgen

Het bedrijfsleven heeft een grote verantwoordelijkheid om de klimaatdoelen te halen. Organisaties moeten daarvoor wel een omslag maken in hun denken en doen. Dat is een proces dat iedereen in de organisatie aangaat. Bovendien kan deze klimaattransitie vergaande gevolgen hebben voor de organisatie en werknemers. In het volgende hoofdstuk komen de mogelijke milieumaatregelen en effecten voor uw organisatie aan bod. U krijgt zo een compleet beeld van het soort vraagstukken waar het om gaat.

Concrete klimaatplannen blijven vaak uit

klimaatdoelstelling

Begin 2022 riep klimaatorganisatie Milieudefensie 29 grote organisaties, waaronder KLM, Schiphol, Tata Steel en Unilever, op om binnen drie maanden met een concreet klimaatplan te komen. Deze organisaties weten al sinds het Klimaatakkoord van Parijs dat zij hun koers drastisch moeten wijzigen om de klimaatdoelstelling van minimaal 45% minder CO2-uitstoot vóór 2030 te kunnen behalen.

Toekomstbestendig

rechtszaak

In juli 2022 bleek dat geen van de 29 aangeschreven bedrijven op koers zat om de klimaatdoelen te halen. Milieu­defensie kijkt in 2023 of hun klimaatplannen dan wel toekomstbestendig zijn. De milieuorganisatie blijft met hen in gesprek, maar sluit juridische stappen niet uit als zij zich niet aan de klimaatafspraken houden. Eerder voerde Milieudefensie al met succes een rechtszaak tegen Shell.