7.3 Chronische ziekten en gevolgen voor het werk
uitval
arbeids- beperking
hogere leeftijd
Lang niet altijd leidt een chronische ziekte tot uitval op het werk. Wel is de kans erop groter als er geen rekening wordt gehouden met de functionele beperkingen die een chronische ziekte met zich meebrengt. In 2015 is de Participatiewet ingegaan om mensen met een arbeidsbeperking aan het werk te helpen. Toch lijken vooral mensen met een chronische ziekte of beperking en met een laag opleidingsniveau en zonder vaste baan steeds minder kans te maken op de arbeidsmarkt. Het hebben van een hogere leeftijd helpt ook niet, zo blijkt uit onderzoek van het NIVEL uit 2019.
Uitkering
aangepast werk
hulpmiddelen
Bij verlies van vast werk is het voor werknemers met een chronische ziekte steeds moelijker geworden om nieuw vast werk te vinden. Daarom probeert de bedrijfsarts deze werknemers te behouden voor het eigen of aangepast werk. De geringe kans op een uitkering wegens arbeidsongeschiktheid vormt een extra drijfveer. Om voor een WIA-uitkering in aanmerking te komen, moet er namelijk sprake zijn van een verlies aan inkomen van minstens 35%; juist werknemers in laagbetaald en lichamelijk belastend werk halen die drempel vaak niet. Aan de andere kant wordt gekeken naar de mate van functionele beperkingen door de chronische ziekte; die vallen vaak mee of zijn met hulpmiddelen op te vangen. Denk aan artrose (slijtage van gewrichten) met verminderde fysieke belastbaarheid. Maar ook bij suikerziekte met beperkingen in de energiehuishouding kost het juist meer moeite om het werk vol te houden, zeker als daar enige mate van lichamelijke belasting bij komt kijken, zoals veel lopen of tillen. Ook aandoeningen van de luchtwegen, zoals COPD, kennen dergelijke beperkingen.
Begeleiding
monitoring
De bedrijfsarts zal in de begeleiding kijken naar de belasting die iemand kan hebben of naar specifieke functionele beperkingen. Hiertegenover staan de eisen die het werk stelt. De bedrijfsarts blijft steeds op zoek naar een balans tussen de belasting en de belastbaarheid. Begeleiding van werknemers met een chronische ziekte is een proces en vraagt om voortdurende monitoring. Het helpt als werknemer en werkgever op gezette tijden de tevredenheid met het werk en de werkomstandigheden bespreken. Werken op het niveau van de werknemer zonder onder- of overbelasting is belangrijk voor zijn duurzame inzetbaarheid.