7.2 Aanvullende RI&E
beheersen
Gevaarlijke stoffen brengen extra risico’s met zich mee, risico’s die niet even in een document zoals de RI&E passen. Hiervoor is de ARIE in het leven geroepen. ARIE staat voor aanvullende risico-inventarisatie en -evaluatie. De ARIE is bedoeld om gevaren voor werknemers door gevaarlijke stoffen in kaart te brengen en te beheersen. Met de ARIE laat u zien dat uw organisatie de risico’s van het omgaan met gevaarlijke stoffen kent en beheerst.
Explosie
traject
De ARIE is alleen verplicht voor organisaties die met brandbare, toxische of explosiegevaarlijke stoffen werken. Het traject voor het opstellen van de ARIE verschilt niet van de gewone RI&E. De ARIE bestaat namelijk ook uit een inventarisatie, een evaluatie en een plan van aanpak. Een ARIE heeft dezelfde status als een gewone RI&E en de eindverantwoordelijkheid ligt dan ook bij de werkgever.
7.2.1 Bereken of de ARIE verplicht is
persoonlijk letsel
rekentool
U moet uw organisatie aan een grondig onderzoek onderwerpen om te weten of de ARIE-regeling van toepassing is op uw situatie. Deze eis staat in het Arbobesluit. Over het algemeen moeten organisaties een ARIE opstellen als werknemers met gevaarlijke stoffen werken en als eventuele ongevallen kunnen leiden tot persoonlijk letsel, materiële schade of grote maatschappelijke onrust. Het gaat daarbij om brandbare, toxische en ontplofbare stoffen. U kunt de noodzaak voor een ARIE berekenen met behulp van de grenswaarden die in de wetgeving zijn opgenomen. Hiervoor kunt u de ARIE-rekentool van het RIVM gebruiken. Kijk op rivm.nl/arie.
Melding maken bij Inspectie SZW
arbodeskundige
Als blijkt dat u onder de ARIE-regeling valt, moet u of de werkgever dit schriftelijk melden bij Inspectie SZW. Behalve bedrijfsnaam en adresgegevens moet u daarbij ook aangeven welke installaties de gevaarlijke stoffen bevatten en welke gecertificeerde arbodeskundige u bijstaat bij het opstellen van de ARIE. Let erop dat u bij het plaatsen van nieuwe installaties telkens opnieuw moet bekijken of een ARIE nodig is of dat deze moet worden aangevuld.
7.2.2 Samenwerking
samenwerking
noodplan
Ook bij een ARIE ligt de eindverantwoordelijkheid bij de werkgever. Maar het opstellen van de ARIE zelf zal in nauwe samenwerking met u plaatsvinden. U moet de werkgever dan ook concreet bijstand verlenen en adviseren bij:
- het verrichten, opstellen en toetsen van de binnen de ARIE verplichte inventarisatie en evaluatie van risico’s, werkprocessen en dergelijke;
- het opstellen van een veiligheidsbeheerssysteem;
- het opstellen van de verplichte scenario’s voor zware ongevallen;
- de vastlegging van het beleid voor zware ongevallen;
- het opstellen en toetsen van een intern noodplan;
- het doorvoeren en toetsen van eventuele wijzigingen in de ARIE.