U bent hier

3.1 Richtlijnen voor bureaus

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: juni 2021

rugklachten

onderscheid

Een goed afgesteld bureau is cruciaal voor de kantoorwerknemer. Is het te laag, dan leidt dit tot een gebogen werkhouding. Daar kunnen rugklachten uit voortkomen. Een te hoog bureau is daarentegen ook niet goed, want dat zorgt ervoor dat een werknemer tijdens het uitvoeren van zijn werkzaamheden zijn schouders optrekt. Dat kan leiden tot klachten aan nek en schouders. Bureaus of werktafels moeten voldoen aan de Nederlandse Praktijkrichtlijn NPR 1813. Wat betreft bureaus kunt u een onderscheid maken tussen bureaus die gemakkelijk verstelbaar zijn en vaste bureaus.

Afmetingen werkblad

knieën

In de NPR 1813 kunt u lezen dat een bureau aan de volgende eisen moet voldoen:

  • Het blad is ten minste 120 cm breed en 80 cm diep.
  • De zitzijde (de voorzijde van het bureau) is recht en minimaal 65 cm breed.
  • De hoogte van het bureau is eenvoudig instelbaar tussen de 65 en 85 cm. Bij een zit-statafel is dit 65 tot 125 cm.
  • Er is voldoende ruimte onder de tafel voor de knieën, minimaal 65 cm diep.
  • De voeten onder het bureaublad hebben een vrije diepte van minstens 80 cm.
  • Het tafelblad is aan de voorzijde niet dikker dan 5 cm. Deze dikte is inclusief een eventuele draagconstructie aan de voorzijde.

Het bovenblad is helemaal vlak of bestaat uit twee bladen die u onafhankelijk van elkaar kunt instellen. In dat geval plaatst u op het ene blad het beeldscherm en kan de werknemer het andere blad gebruiken voor bedieningsmiddelen, zoals de muis.

Een vaste werktafel heeft een maximale hoogte van 77 cm. Is de tafel te hoog voor de betreffende medewerker? Dan kan een voetensteun uitkomst bieden. Staat de tafel te laag, dan kunt u deze met hulpmiddelen verhogen.