Zorgplicht geschonden door pijnlijke botsing?
Werkgevers moeten alle mogelijke gevaren op de werkvloer duidelijk in kaart brengen en de werknemers daarvoor behoeden. Schendt een werkgever deze zogenoemde zorgplicht, dan kunnen werknemers hem hiervoor aansprakelijk stellen. In een recente rechtszaak eiste een werkneemster een schadevergoeding voor polsletsel door een botsing.
Een apothekersassistente in een ziekenhuis stapte naar de rechter, omdat zij blijvend letsel had opgelopen als gevolg van een ongelukkige botsing op het werk. De werkneemster werkte patiƫntendossiers bij. Daarvoor moest ze bij een dossierkar zijn die op een vaste plek op de doorgang naar de koffiekamer stond. Daardoor was de loopruimte beperkt en toen een verpleegkundige wegens spoed haastig langsliep, botste zij tegen de werkneemster en de stapel dossiers op.
Botsing vanwege rennen door de gang
De dossiers vielen en in een reflex probeerde de werkneemster die op te vangen. Bij het tegenhouden van de dossiers knakte er iets in haar pols en daardoor moest ze naar de spoedeisende hulp. Ze werkte een tijd met een brace en had daarna een operatie, maar nog steeds waren haar klachten niet weg.
De werkneemster stelde het ziekenhuis daarom aansprakelijk voor het ongeval. De rechter vond echter dat het gedrag van de verpleegster niet onrechtmatig was. De verpleegster had namelijk niet kunnen voorzien dat rennen door de gang (om hulp te verlenen) zou leiden tot een botsing waardoor een werkneemster schade zou oplopen.
Ongevallen opnemen in ongevallenregistratie
Ook was er geen sprake van een schending van de zorgplicht. Een werkgever hoeft namelijk niet te waarschuwen voor het risico op botsingen op plaatsen waar werknemers samenwerken. Er was ook niet al eerder sprake geweest van een soortgelijk ongeval. (Bijna-)ongevallen neemt de werkgever op in een ongevallenregistratie (tool). De werkgever was dus niet aansprakelijk en de werkneemster mocht de letselschade niet op hem verhalen.
Rechtbank Midden-Nederland, 6 januari 2016, ECLI (verkort): 3