Ziekteverzuim blijft in 2013 op 3,8% hangen
In 2013 is het gemiddelde ziekteverzuim gestabiliseerd. Met een gemiddeld ziekteverzuimpercentage van 3,8% over heel 2013 is het ziekteverzuim gelijk gebleven aan het gemiddelde ziekteverzuim in de eerste helft van 2013, maar gedaald ten opzichte van 2012. Toen was het percentage nog 4,1%. Uit de analyse van ArboNed blijkt verder dat 7% van al het verzuim langdurig is. Voor 93% duurt het verzuim niet langer dan zeven dagen.
Het ziekteverzuim laat in 2013 een stabilisatie zien, zo blijkt uit de analyse van ArboNed onder ruim één miljoen werknemers. Het gemiddelde ziekteverzuim in 2013 kwam daarmee uit op 3,8%. Wilt u het ziekteverzuimpercentage in uw eigen organisatie uitrekenen, maak dan gebruik van de vaktool ‘Verzuimpercentage berekenen’. Zo komt u er snel achter of het verzuim binnen uw organisatie hoger of lager ligt dan het gemiddelde.
Wet verbetering Poortwachter bij langdurig verzuim
In de meeste gevallen (93%) krijgt u te maken met verzuim dat één tot zeven dagen duurt. In 7% van de gevallen gaat het echter om langdurig verzuim. Het langdurig verzuim bestaat voor 35% uit spier- en gewrichtsklachten, voor 35% uit psychisch verzuim en in 30% van de gevallen gaat het om andere lichamelijke oorzaken. Daarmee is het psychisch verzuim toegenomen van 29% in 2012 naar 35% in 2013. Krijgt u te maken met een werknemer die langdurig verzuimt, dan is het zaak om de stappen uit de Wet verbetering Poortwachter nauwkeurig op te volgen. Houd het ‘Tijdschema verzuimbegeleiding’ daarom altijd bij de hand.
Psychosociale arbeidsbelasting krijgt extra aandacht in 2014
De stijging van het psychisch ziekteverzuim is ook het kabinet niet ontgaan. Onlangs kondigde minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid nog aan dat hij psychosociale arbeidsbelasting (PSA) extra op de agenda wil zetten. De aanpak van PSA krijgt daarom vanaf april 2014 vier jaar lang extra aandacht.