Wettelijk verplichte franchisecode splijtzwam
De wettelijke verankering van de Nederlandse Franchise Code blijft een splijtzwam in franchiseland. Dat blijkt uit de reacties op de internetconsultatie voor het wetsvoorstel dat de code wettelijk verplicht stelt. Franchisenemers staan bij wijze van spreken te juichen, terwijl franchisegevers de noodzaak niet zien.
Het ministerie van Economische Zaken stelt dat de zelfregulering in de branche niet heeft gewerkt. Daarom is het volgens het ministerie tijd dat de Nederlandse Franchise Code (NFC) wettelijk verplicht wordt gesteld. Op die manier zou er een eerlijkere verhouding ontstaan tussen franchisegever en franchisenemer. Zo klaagden franchisenemers de afgelopen jaren geregeld over een voorgespiegelde omzet (tool) die niet bleek te kloppen.
Meer evenwicht tussen franchisegever en franchisenemer
Maar de vraag of het wettelijk verplichten van de NFC (pdf) de goede oplossing is, blijft de partijen verdelen, zo blijkt uit de reacties op de internetconsultatie. In totaal kwamen er 358 openbare commentaren binnen, waaronder heel veel van zelfstandige franchisenemers. Deze uitbaters van bijvoorbeeld supermarkten, boekwinkels, drogisterijen en slijterijen benadrukken dat er door de code meer evenwicht ontstaat tussen de partijen. Bovendien is het ‘prettig dat er bij een geschil een wettelijk houvast is’, zo valt te lezen.
De meeste franchisegevers die reageerden zien de wettelijke verplichting juist niet zitten. Ze vinden dat een hele sector wordt afgerekend op basis van een paar 'incidenten'. Ook herkennen zij zich niet in de ‘hardnekkige problemen en structurele onevenwichtigheden’ in de sector waar het concept-wetsvoorstel (pdf) van spreekt. Bovendien is het wetsvoorstel betuttelend en belemmert het de bedrijfsvoering, aldus de commentaren.
Wetenschappers: terug naar de tekentafel
Het wetsvoorstel verdeelt ook ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland. De laatste ondersteunt het wetsvoorstel van harte, terwijl VNO juist vindt dat het voorstel in de huidige vorm niet ingevoerd mag worden. Een opvallende reactie (pdf) komt verder van drie wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen. Volgens die onafhankelijke inzenders kan de code op deze manier niet in de wet worden gegoten. Zij stellen voor om terug te keren naar de tekentafel en onduidelijkheden in de huidige code op te lossen. Het ligt echter niet voor de hand dat Economische Zaken die weg zal bewandelen. Naar aanleiding van de reacties op de consultatie is het nu wachten op het wetsvoorstel waar de Tweede Kamer mee aan de slag kan.