Wet werken naar vermogen controversieel
Met de Wet werken naar vermogen (WWNV) wil de overheid het door middel van loondispensatie voor werkgevers aantrekkelijker maken om medewerkers met een beperking in dienst te nemen. Deze wet is inmiddels goedgekeurd door de Tweede Kamer. Door de val van het kabinet is het echter goed mogelijk dat de wet controversieel verklaard wordt en daarmee van de baan is.
In het bericht ‘Eén nieuwe regeling voor arbeidsbeperkten’ heeft u kunnen lezen dat de Wet werken naar vermogen (WWNV) ter goedkeuring was ingediend bij de Tweede Kamer. Inmiddels heeft de Tweede Kamer de wet goedgekeurd. Aangezien de WWNV nogal omstreden is vanwege de ingrijpende veranderingen, is de kans echter groot dat de wet controversieel verklaard wordt. Dit houdt in dat de wet pas weer in behandeling wordt genomen zodra er een nieuw kabinet is.
Eén regeling voor iedereen
De Wet werken naar vermogen (WWNV) (pdf) is een samenvoeging van de Wet arbeidsongeschiktheidsuitkering jonggehandicapten (Wajong), de Wet sociale werkvoorziening (WSW), de Wet werk en bijstand (WWB) en de Wet investeren in jongeren (WIJ). Onder de WWNV komt er één regeling voor iedereen die (gedeeltelijk) kan werken en nu nog een beroep doet op de verschillende genoemde regelingen. De wet regelt dat werkgevers alleen het deel van het loon betalen waarvoor een medewerker met een beperking – bijvoorbeeld een Wajonger – arbeidsproductief is (loondispensatie). De overheid vult het inkomen van de medewerker vervolgens aan tot maximaal het wettelijke minimumloon.