Werknemers eten slecht in de lunchpauze
Bij veel werknemers en met name kantoormedewerkers schiet de lunch er nog wel eens bij in. Het komt ook regelmatig voor dat werknemers te laat of onvoldoende lunchen. Door geen tijd te nemen voor een goede lunch verlaagt de productiviteit van de werknemers.
Vooral kantoormedewerkers houden er slechte lunchgewoontes op na, zo blijkt uit Brits onderzoek. De helft van de ondervraagde respondenten gaf aan onvoldoende, niet gezond of helemaal niet te lunchen tijdens een werkdag. In het bericht ‘Technologie eet lunchpauze op’ heeft u al kunnen lezen dat de huidige technologie eraan bijdraagt dat de grens tussen werk- en pauzetijd steeds meer vervaagt.
Overslaan van lunch zorgt voor lagere productiviteit
Onvoldoende of niet lunchen zorgt ervoor dat werknemers later op de dag (weer) trek krijgen. Het gevaar bestaat dat zij dan eerder naar ongezonde tussendoortjes grijpen. Werknemers die niet lunchen komen daarnaast voedingsstoffen tekort die nodig zijn om energie te krijgen. Zonder die energie verlaagt de productiviteit van de werknemers, zo blijkt uit Engels onderzoek (pdf).
Knoop een gesprek aan over de lunchpauze
Als arboprofessional wijst u de werknemers daarom op het belang van een goede en gezonde lunchpauze. Om erachter te komen waarom sommige werknemers niet lunchen is het een idee om met deze medewerkers in gesprek te gaan. Zo staan de werknemers stil bij hun gedrag en krijgt u de mogelijkheid om gerichte maatregelen te nemen. Hebben de werknemers het bijvoorbeeld te druk om te lunchen, dan kunt u een tijdmanagementcursus organiseren of met de leidinggevende op zoek gaan naar een manier om tijd vrij te maken voor de lunchpauze. Ook kunt u het voedsel in de bedrijfskantine controleren en eventueel gezonde menu’s op de kaart zetten, zodat de werknemers die wel lunchen een gezonde maaltijd binnenkrijgen.