Werknemers ervaren agressie anders
In 2011 heeft 24% (1,7 miljoen) van de werknemers in Nederland te maken gehad met een vorm van externe agressie (door klanten, leerlingen, passagiers of patiënten) en 16% (1,1 miljoen) met interne agressie (door collega’s of leidinggevenden). Dit blijkt uit de cijfers van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van TNO.
Helaas komt het voor: agressie op het werk. Bij agressie op het werk gaat het om ongewenste seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld en pesten. Hoewel de cijfers stabiel zijn, blijkt de beleving wel te veranderen. Het aantal incidenten is dus ongeveer gelijk gebleven maar werknemers ervaren het als gevaarlijker. Dat geldt vooral voor de publieke sector. Van de werknemers die in 2005 zeiden gevaarlijk werk te doen, zag 23% confrontatie met agressie als belangrijk gevaar op het werk. In 2010 is dit gestegen tot ruim 30%.
Agressie schaadt ook op de lange termijn
Blootstelling aan agressie op het werk leidt zelfs op langere termijn tot gezondheidsschade, zoals burnout-klachten, meer verzuim, een grotere intentie om van baan te veranderen en verminderde werktevredenheid. Het is dus belangrijk om agressie op de werkvloer tot een absoluut minimum te beperken. Maak het onderwerp daarom bespreekbaar binnen uw organisatie, geef werknemers en uw werkgever voorlichting over de gevolgen, druk uw werkgever op het hart direct in te grijpen bij conflicten en stel een degelijk beleid op dat u consequent volgt. Meer informatie over de cijfers vindt u in het rapport van TNO.