Werkgever betaalt bij ziekte door werk

Stel, één van uw medewerkers krijgt een ongeval op de werkplek. Of een werknemer raakt overspannen door de grote hoeveelheid werk die hij de afgelopen tijd heeft verricht. In de meeste gevallen moet de werkgever dan het loon doorbetalen. Maar kunt u ook aansprakelijk worden gesteld voor de schade die de medewerker als gevolg van zijn bedrijfsongeval of beroepsziekte lijdt?

Een werkgever heeft de verplichting om te zorgen voor gezonde arbeidsomstandigheden en te voorkomen dat werknemers ziek worden door hun werk. Dit staat bekend als de algemene zorgplicht. Als een werknemer ziek wordt of een ongeval krijgt op de werkplek en hij stelt de werkgever aansprakelijk voor de kosten die hij hierdoor maakt, dan moet u bewijzen dat u aan deze zorgplicht heeft voldaan. Als u dit lukt, kan de werknemer u niet aansprakelijk stellen en draait de werkgever dus niet op voor de schadekosten.
De werkgever hoeft ook geen schadevergoeding te betalen als de schade het gevolg is van opzet of bewuste roekeloosheid van de werknemer. Een medewerker moet het echter wel heel bont maken voordat hiervan sprake is. Een voorbeeld is een taxichauffeur die te hard rijdt, alcohol heeft gedronken en vervolgens een ongeval veroorzaakt. In dit geval is de werknemer zelf verantwoordelijk voor de schade en draait hij dus zelf voor alle kosten op.

Schadevergoeding bij bedrijfsongeval

Als het vaststaat dat de werkgever aansprakelijk is, moet deze een schadevergoeding betalen aan de werknemer. De werknemer moet dan wel eerst bewijzen welke schade er is ontstaan. Deze schade kan onder andere bestaan uit gederfde inkomsten, immateriële schade en overige kosten die de werknemer heeft moeten maken als gevolg van het bedrijfsongeval of de beroepsziekte. Houd dus goed in de gaten of u voldoet aan de zorgplicht.