Werken met reuma lastiger vanaf 2011?

Werknemers met reumaklachten kunnen vaak prima aan het werk blijven. Met de juiste medicatie en aanpassingen tenminste. Maar als minister Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zijn plan doorzet om bepaalde geneesmiddelen in het ziekenhuisbudget onder te brengen, lopen veel reumapatiënten het risico om opnieuw in een rolstoel terecht te komen.

De Nederlandse Vereniging voor Reumatologie, het Reumafonds en de Reumapatiëtenbond zien niets in het plan van de minister om € 50 miljoen te bezuinigen op het reumamedicijn TNF-alfaremmer. Dit medicijn is zo'n tien jaar geleden geïntroduceerd en heeft ervoor gezorgd dat veel reumapatiënten aan het werk konden blijven. Driekwart van de gebruikers van het middel krijgt het thuisbezorgd. Maar de minister wil de medicijnen per 1 januari 2011 volledig in het ziekenhuisbudget onderbrengen. Ze worden dan niet langer door de zorgverzekeraar vergoed. Alleen ziekenhuizen kunnen ze dan nog voorschrijven.

Reumapatiënten in de WIA

De minister denkt dat ziekenhuizen de geneesmiddelen vanwege hun relatief grote marktomvang voordeliger kunnen inkopen. Als de ziekenhuisbudgetten inkrimpen, zullen de specialisten echter moeten uitvechten of ze hun budget besteden aan dure kankermedicijnen of dure reumamedicijnen. Daardoor zijn er in de toekomst misschien onvoldoende TNF-alfablokkers beschikbaar voor alle reumapatiënten die ze nodig hebben. Volgens reumatologen zou dat kunnen betekenen dat méér reumapatiënten blijvend arbeidsongeschikt worden en in de WIA belanden.