Welke wetten staan er voor 2017 op de agenda?
08 augustus 2016
Minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie heeft voor het zomerreces bij de Eerste Kamer aangegeven welke vertraagde wetsvoorstellen per 1 januari 2017, na het zomerreces, of in de eerste helft van 2017, in werking zullen treden.
Vorig jaar heeft de regering een lijst opgesteld met wetsvoorstellen die de Eerste en de Tweede Kamer in de tweede helft van 2015 moesten afhameren. Dat de politici hier niet in alle gevallen in geslaagd zijn, blijkt uit de recent gepubliceerde lijst (pdf) met vertraagde wetsvoorstellen. Deze voorstellen zal de Eerste Kamer voor het einde van 2016 afhameren, voor zover dit nog niet gedaan is. Daarnaast zijn er nu al wat fiscale plannen bekend die op Prinsjesdag gepresenteerd zullen worden.
Wijzigingen in het jaarrekeningenrecht
- De Implementatiewet richtlijn en verordening wettelijke controles jaarrekeningen: nieuwe regels voor de wettelijke controles van jaarrekeningen en geconsolideerde jaarrekeningen. Deze regels hangen nauw samen met de aanvullende maatregelen voor accountantsorganisaties, waarover op Prinsjesdag mogelijk meer bekend zal worden gemaakt.
- De Wet richtlijn markten voor financiële instrumenten 2014 (MiFIDII en bijbehorende verordening): gewijzigde regelgeving voor de handel in financiële instrumenten;
- De Wet implementatie verordening en richtlijn marktmisbruik: dit wetsvoorstel zorgt voor hogere boetes bij marktmisbruik en een grotere reikwijdte voor de regels ter voorkoming van marktmisbruik.
Wijzigingen in onder andere het pensioenrecht en octrooirecht
- Het Wetsvoorstel goedkeuring Overeenkomst betreffende een eengemaakt octrooigerecht: nieuwe regelgeving die ervoor zorgt dat organisaties bij één instantie een uitspraak kunnen verkrijgen over de geldigheid van een octrooi en een eventuele inbreuk daarop;
- De Wet aanpassing instemmingsrecht ondernemingsraden bij pensioenregelingen: ondernemingsraden krijgen waarschijnlijk al per 1 oktober instemmingsrecht op pensioen;
- De Wet aanscherping sanctiebeleid ivm nadere regeling bestuurlijke boeten sociale verzekeringswetten: regelgeving bij fraude met sociale verzekeringen.