Wel belasting afdragen over dwangsom!
U moet wel degelijk loonbelasting/premie volksverzekeringen afdragen als u een dwangsom uitbetaalt die de rechter u oplegt voor het niet betalen van een werknemer. Volgens een uitspraak van Gerechtshof Den Haag hangt zo’n dwangsom in zoverre samen met de dienstbetrekking van de werknemer, dat dit onderdeel uitmaakt van zijn loon. Deze uitspraak is overigens tegengesteld aan de uitspraak van Rechtbank Den Haag in een eerder stadium van dezelfde zaak.
Als u een werknemer – door omstandigheden – niet betaalt, kan de rechter uw onderneming dwangsommen opleggen die in de duizenden euro's kunnen lopen. Of u hier loonbelasting/premie volksverzekeringen op moet inhouden en afdragen is hangt af of de dwangsom samenhangt met het loon van de werknemer. Volgens een uitspraak van rechtbank Den Haag niet, want de dwangsom was opgelegd op basis van een vonnis van de rechtbank en onderhandelingen tussen werkgever en werknemer. Toen de inspecteur vervolgens in hoger beroep ging, bleek deze rechter hier anders over te denken.
Samenhang was doorslaggevend
In de uitspraak van Gerechtshof Den Haag staat dat de dwangsom zodanig veel samenhangt met de dienstbetrekking van de werknemer, dat dit onderdeel is van zijn loon. De werkgever moest dus wel degelijk loonbelasting/premie volksverzekeringen inhouden en afdragen op de dwangsom. Verzuimt u om loonheffingen af te dragen over een dwangsom, dan riskeert u dus een verzuimboete die kan oplopen tot € 4.920!
Gerechtshof Den Haag, 26 april 2010, LJN: BM5047