Deze week is de Week van de werkstress
Werkstress vormt een groot probleem voor organisaties en daarom krijgt werkstress deze week extra aandacht in de Week van de werkstress. De week is onderdeel van de overheidscampagne Check je werkstress.
In het bericht ‘Meerjarenplan voor aanpak werkstress’ kon u lezen dat minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) meer aandacht wil schenken aan werkstress. Werkgevers hanteren nu vaak geen of verschillende methoden om werkstress onder werknemers tegen te gaan. Door succesvolle methoden met elkaar uit te wisselen, kan werkstress worden teruggebracht.
Spreek met werknemers over werkstress
De Week van de werkstress is een mooie gelegenheid om het taboe binnen uw eigen organisatie te doorbreken. Bespreek met werknemers hoe ze de werkdruk binnen uw organisatie ervaren en of ze last hebben van werkstress. Geef de werknemers tips en vraag hen wat er nodig is om de druk en de stress te verminderen.
Om stressvrij te kunnen werken, moeten de arbeidsomstandigheden in ieder geval in orde zijn. Verder moeten leidinggevenden alert zijn op signalen van werkstress, zoals veelvuldig kort verzuim, somberheid, wisselende stemmingen, lichtgeraakt zijn of overspannen gedrag.
Werkstressweek onderdeel van vierjarige campagne
De landelijke Week van de Werkstress is onderdeel van de vierjarige campagne Check je werkstress. In deze campagne staan in 2014 en 2015 gezonde werktijden, werkdruk en agressie centraal. Dit zijn de grootste risico’s op de werkvloer. In het derde en vierde jaar krijgt het bestrijden van discriminatie en pesten op de werkvloer de aandacht.