Vrijwaar u van inlenersaansprakelijkheid
Leent u weleens arbeidskrachten in van een uitzendbureau? Dan loopt u als inlener van arbeidskrachten het risico aansprakelijk te worden gesteld voor de loonheffingen en omzetbelasting die het uitzendbureau waarvan u de arbeidskrachten heeft ingeleend, niet heeft betaald. Sinds 1 juli 2012 kunt u onder voorwaarden worden vrijgesteld van de inlenersaansprakelijkheid.
Per 1 juli 2012 zijn de voorwaarden waaronder u als inlener aansprakelijk kunt worden gesteld gewijzigd. Als u aan deze gewijzigde voorwaarden voldoet, kunt u een beroep doen op de zogenoemde 'disculpatie regeling' inlenersaansprakelijkheid.
Voorwaarden waar u aan moet voldoen
U wordt dan niet aansprakelijk gesteld, ook niet als achteraf blijkt dat de uitlener te weinig loonheffingen of omzetbelasting heeft afgedragen. De nieuwe voorwaarden waar u ook aan moet voldoen zijn:
- De uitzendonderneming voldoet aan de NEN 4400-1 of de NEN 4400-2 norm en is opgenomen in het register van de Stichting Normering Arbeid.
- U stort 25% van het factuurbedrag (inclusief omzetbelasting) op de g-rekening.
- U moet de identiteit van de ingeleende werknemer kunnen aantonen.
- Voor zover van toepassing moet u kunnen aantonen dat de ingeleende werknemer over een geldige verblijfs- of tewerkstellingsvergunning beschikt.
De laatste twee punten gelden overigens alleen bij een beroep op de matiging van het anoniementarief.