Vraagtekens bij stoppen studie AFM naar 'bijzonder beheer'
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) doet niet langer onderzoek naar het 'bijzonder beheer' van banken, de afdeling waar ondernemingen in betalingsproblemen terechtkomen. Het CDA wil daarover opheldering van minister Hoekstra van Financiën.
Een onderneming die in zwaar weer zit komt terecht op de ‘ziekenboeg’ van de bank. Bij bijzonder beheer bemoeit de geldverstrekker zich intensief met de onderneming en stelt vaak aanvullende eisen. De bank wil uiteraard zo veel mogelijk van de uitstaande financiering terugzien.
Toen tijdens de economische crisis het aantal patiënten op de afdeling bijzonder beheer snel opliep, waren de negatieve verhalen niet van de lucht. In plaats van dat ze opgelapt werden, stelden de ondernemers dat extra financiële eisen van de bank juist tot een faillissement hadden geleid.
De AFM publiceerde in 2015 al een onderzoek over bijzonder beheer, en het leek er eerder op dat de toezichthouder daar nog een vervolg aan zou geven. Maar tegenover het FD heeft de waakhond laten weten dat dit onderzoek gestaakt is. De AFM geeft prioriteit aan zaken waar de toezichthouder op basis van de wet ‘direct mandaat’ heeft om onderzoek te doen.
Onderzoek alsnog onder mandaat AFM brengen
Het CDA heeft Kamervragen gesteld over de gang van zaken. De vraag is onder meer hoe het komt dat de AFM op dit gebied geen mandaat heeft, en of te onderzoeken valt hoe dat wél binnen het mandaat van de toezichthouder kan vallen. En of minister Hoekstra de AFM wil vragen om het lopende onderzoek alsnog af te maken.
Overigens werd het AFM-onderzoek uit 2015 niet bijster goed ontvangen. Adviseurs die allerlei schrijnende gevallen hadden aangeleverd bij de toezichthouder herkenden zich niet in de conclusies van de studie. De AFM vond namelijk geen structurele misstanden en onredelijke maatregelen. Wel moest de communicatie van de afdelingen naar ondernemers beter.