Voorlopig geen eind voor Crisis- en herstelwet
Ondernemingen kunnen in moeilijke tijden toch blijven bestaan dankzij de Crisis- en herstelwet. Deze wet zorgt er namelijk voor dat ondernemers geplande bouwprojecten sneller uit kunnen voeren. Op deze manier gaan ondernemingen niet failliet en behouden werknemers hun baan. Deze wet is per 31 maart 2010 ingegaan en zou op 1 januari 2014 eindigen, maar blijft bestaan totdat er een nieuwe wet is.
Het parlement heeft onlangs akkoord gegeven voor de verlenging van de Crisis- en herstelwet (Chw). De Chw blijft dus bestaan totdat de Omgevingswet in werking treedt. Naar verwachting zal de nieuwe Omgevingswet uiterlijk in 2017 in werking treden. Door de verlenging van de Chw blijft het na 1 januari 2014 ook mogelijk om nieuwe experimenten te starten. Voor de 6e tranche op basis van de huidige Chw kunnen tot 1 oktober projecten worden aangemeld. Dit biedt de mogelijkheid aan gemeenten, provincies en bedrijfsleven om creatief oplossingen te zoeken.
Versnelling van een half jaar mogelijk
De Chw bevat ook wijzigingen op bestaande wetten waarmee de overheid procedures inkort, wetgeving stroomlijnt en het aantal benodigde vergunningen terugdringt. Daarnaast scheppen zij meer duidelijkheid in bestuurlijke verantwoordelijkheden en waarborgt de overheid een zorgvuldige besluitvorming. Voor sommige projecten is hierdoor een versnelling van een half jaar mogelijk. Voor alle projecten geldt dat ze bijdragen aan werkgelegenheid, duurzaamheid en economische groei in Nederland.