Voorkom fouten door voldoende slaap
Uit onderzoek van de Nederlandse Vereniging voor Slaap- en Waak Onderzoek (NSWO) blijkt dat meer dan een kwart van de Nederlanders wakker ligt van zijn werk. Sommige werknemers hebben door het werk niet genoeg tijd om te slapen (16%). Ook komt het voor dat werknemers fouten maken of ongevallen veroorzaken door slaperigheid. Uit het onderzoek blijkt dat dit geldt voor 3,5% van de werknemers.
Vanwege de Nationale Slaapweek, die plaatsvindt van 19 tot 25 maart, onderzocht de NSWO hoe slaap en werk elkaar beïnvloeden. De Nationale Slaapweek luidt de overgang van de wintertijd naar de zomertijd in. Op zondag 25 maart om 02.00 gaat de klok namelijk weer een uur vooruit. Uit het onderzoek kwam naar voren dat mensen met een lange werkweek (meer dan 50 uur per week) bijna een uur per nacht korter slapen dan werknemers met een kortere werkweek (minder dan 30 uur). Ook bleek dat werknemers er eerder voor kiezen om een uur langer te werken, dan om een uur langer te slapen. Toch vinden bijna alle werknemers een goede nachtrust wel belangrijk.
Kwart werknemers grijpt naar energiedrankjes
Een kwart van de werknemers grijpt naar bijvoorbeeld energiedrankjes of cafeïne om alert te blijven, maar één op de vijf werknemers dommelt wel eens in op het werk. Volgens de NSWO laat het onderzoek zien dat werk en slaap elkaar beïnvloeden. Staat uw organisatie wel eens stil bij de slaapritmes en slaapproblemen van de werknemers? In de brochure (pdf) van NSWO en het kennisdossier (pdf) over werk- en rusttijden vindt u meer informatie over slapen en slaapstoornissen, zodat u weet waar u op moet letten en wat u eraan kunt doen.