Verzuim tijdens Olympische Spelen valt mee

Uit een analyse van arbodienstverlener ArboNed onder ruim één miljoen werknemers blijkt dat 1,10% van de werknemer zich in de eerste week van de Olympische Spelen ziek heeft gemeld. Een week eerder was het verzuim nog 1,24%. Mogelijk nemen medewerkers ATV- of vakantiedagen op om de sportprestaties te zien. Ook zijn er werkgevers die werknemers op het werk naar de wedstrijden laten kijken.

Het relatief lage verzuim tijdens de Olympische Spelen past in de dalende trend van de afgelopen jaren. In 2012 bereikte het ziekteverzuim met een gemiddelde van 4% een laagterecord. Dit is mogelijk te verklaren door de economische crisis. In crisistijd melden werknemers zich minder snel ziek uit angst om hun baan te verliezen.

Verzuim veel hoger bij WK in 2006

ArboNed constateerde tijdens het WK-voetbal in 2006 nog een landelijk verzuim dat 19% steeg op de dag dat Nederland speelde. De dag erna steeg het verzuim met 15%. Zo´n verzuimpiek werd niet geconstateerd tijdens het EK in 2012. Uit gegevens van de verzuimbarometer van UNIT4 meldde ruim 4,8% van de beroepsbevolking zich toen ziek de dag na de wedstrijd. Dit was 0,3% meer dan het verzuim op een vergelijkbare dag.

Maak goede afspraken bij WK in Brazilië

De Olympische Spelenkoorts viel mee dit jaar, maar op 12 juni 2014 gaat het WK in Brazilië van start. Vanwege het tijdsverschil worden enkele wedstrijden mogelijk ’s nachts uitgezonden in Nederland. Zorg dat u voor die tijd afspraken heeft gemaakt met uw werknemers. De kans bestaat immers dat werknemers door nachtelijke uitzendingen moe op het werk verschijnen. Dit gaat ten koste van hun productiviteit en verhoogt het risico op ongelukken.
Bied werknemers bijvoorbeeld de mogelijkheid om werktijden flexibel in te delen of geef ze de ruimte om extra uurtjes vrij te nemen. Andere maatregelen die u kunt treffen bij grote sportevenementen leest u in het bericht ‘Help de Oranjekoorts te onderdrukken’.