Het verloop van re-integratie tweede spoor

Een zieke medewerker kost uw organisatie bakken met geld. U probeert hem daarom zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen. Lukt het niet om de werknemer in de eigen organisatie te re-integreren, dan kijkt u of re-integratie bij een andere werkgever mogelijk is. U moet dan wel weten waar u precies rekening mee moet houden.

Het onderzoeken van de mogelijkheden om een zieke werknemer in een andere organisatie te laten re-integreren, wordt re-integratie tweede spoor genoemd. Een tweede spoor kan pas gestart worden als het eerste spoor niet gelukt is. Blijkt dat u moet zoeken naar externe arbeidsmogelijkheden, dan kunt u ervoor kiezen om dit op te laten pakken door de arbodienst of uit te besteden aan een extern bureau. Kiest u voor het laatste dan moet u in elk geval een  bureau kiezen dat ervaring heeft met het soort re-integratie dat aansluit bij de zieke werknemer en de branche waarin uw organisatie werkzaam is. Kijk ook naar eventuele certificaten van een re-integratiebureau. Het belangrijkste bewijs hiervan is het 'Blik op Werk'-keurmerk.

Stappenplan re-integratie tweede spoor

Om u op weg te helpen, vindt u hieronder een stappenplan dat u kunt gebruiken als blijkt dat u een zieke werknemer geen plek binnen de eigen organisatie aan kunt bieden.

  1. Plan van aanpak
    Uiterlijk in de achtste ziekteweek stelt de werkgever een plan van aanpak op. U bekijkt samen met de arbodienst op welke wijze de zieke medewerker kan re-integreren. Ook beslist u (samen met de werkgever) of er een extern bureau ingeschakeld moet worden.
  2. Inschakelen re-integratiebureau
    De werkgever kiest samen met de zieke medewerker een specifiek bureau. Vanuit uw rol als arboprofessional kunt u aanbevelingen doen.
  3. Informeer de medewerker
    U begeleidt het re-integratieproces. Het is daarbij goed om de werknemer van elke stap op de hoogte te brengen. Vraag de werknemer ook of hij tevreden is over het re-integratiebureau.
  4. Nazorg
    Ook al heeft u de regie niet meer in handen; het is goed om de voortgang te monitoren. Bekijk of het bureau aan de verwachtingen voldoet en evalueer samen met de werknemer de voortgang.