Verbod op tortelduifjes op de werkvloer

Liefde op de werkvloer blijft een lastig verschijnsel. Sommige werkgevers zijn ervan overtuigd dat verliefde collega’s minder productief zijn en dat directe collega’s zich er ongemakkelijk door kunnen voelen. Maar wat kan en mag uw werkgever doen tegen tortelduifjes op de werkvloer?

De werkgever mag zijn mening uiten over liefde op de werkvloer, maar hij kan het niet verbieden. Hij kan er wel consequenties aan verbinden als hij vindt dat de samenwerking er zichtbaar onder lijdt. Verliefdheid is immers een gevoel dat nauwelijks te onderdrukken is, en gevoelens laten zich niet sturen.
De werkgever kan het onderwerp opnemen in een gedragscode. Zo maakt hij het bespreekbaar. De stap naar de baas of naar de HR-afdeling is dan niet zo groot meer en zo voorkomen de verliefde collega's dat zowel de werkgever als de HR-afdeling voor een verrassing komt te staan. Dat kan vooral belangrijk zijn als de relatie stukloopt en er een onaangename sfeer ontstaat.

Liefde is een probleem

Collega’s moeten soms intensief samenwerken. De kans dat er een vonk overslaat, is daarom groot. Toch vinden veel mensen dat een probleem, zo blijkt uit onderzoek van Monsterboard. Alhoewel vier op de tien werknemers wel eens een affaire met een collega hebben gehad, geeft 58% aan een relatie op het werk rampzalig te vinden. Verder geeft 12% aan op dit moment – al dan niet geheim – een relatie met een collega te hebben. Aangezien de meerderheid relaties op de werkvloer niet ziet zitten, is de kans groot dat uw werkgever er ook afwijzend tegenover staat.