U mag meedenken over hervorming ontslagrecht
Demissionair minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) dient geen formele adviesaanvraag in bij de Sociaal-Economische Raad (SER) voor een versoepeling van het ontslagrecht. Kamp biedt werkgeversorganisaties en vakbonden de mogelijkheid om zelf alternatieven aan te dragen over een efficiënter ontslagstelsel. De SER laat werkgevers en werknemers meedenken over een efficiënt ontslagstelsel en hoopt hiermee onrust weg te nemen.
Toen demissionair minister Kamp van SZW de Hoofdlijnennotitie Aanpassing ontslagrecht en WW (pdf) bij de Tweede Kamer indiende, gaf hij aan het voorstel voor advies naar de SER – waarin ook de sociale partners zijn vertegenwoordigd – te sturen. De vakbonden hebben echter hun zorgen geuit over de plannen, omdat ze bang zijn voor willekeur. Als de plannen van Kamp in deze vorm worden doorgevoerd, mag een werkgever straks een werknemer ontslaan zonder dat hij hier voorafgaand toestemming voor hoeft te krijgen van UWV WERKbedrijf of de kantonrechter.
In grote lijnen positief
Ook werkgeversorganisaties hebben hun twijfels over de plannen van de minister. In grote lijnen staan ze positief tegenover de hervorming van het ontslagsysteem, maar de werkgevers vinden het voorstel om de werkgever te laten opdraaien voor de eerste maanden van de WW-uitkering van ontslagen werknemers, een grote last. Het kan een (kleine) werkgever ervan weerhouden om personeel aan te nemen, zeker als hij tijdelijke contracten wil geven. Een alternatief voor de hervorming van het ontslagrecht zou kunnen zijn om het eigen risico voor de WW geleidelijker te laten verlopen. Volgens de werkgeversorganisaties zijn overigens ook te veel drempels voor werkgevers om personeel aan te nemen. De plicht om bij ziekte 104 weken lang het loon door te betalen, is veel werkgevers bijvoorbeeld een doorn in het oog.
Alternatieven gevraagd
De minister geeft de werkgevers- en werknemersorganisaties daarom nu de gelegenheid om zelf met alternatieven te komen voor de voorgestelde hervorming van het ontslagrecht. Er komt dus geen formele adviesaanvraag meer bij de SER.