Te lage werkdruk is ook niet goed
Werknemers die voortdurend te hard moeten werken, lopen het risico om een burn-out te krijgen. Dat zal voor u geen nieuws zijn. Maar wist u dat een medewerker met een te lage werkdruk en te weinig uitdaging ook ziek thuis kan komen te zitten? Met een zogenoemde bore-out door onderstress…
Als u denkt aan werkstress, zult u al snel denken aan medewerkers die het zó druk hebben dat ze nauwelijks nog tijd hebben om een praatje te maken bij de koffieautomaat. Toch ziet u daarmee een belangrijke vorm van stress over het hoofd: de zogenoemde onderstress. Onderstress kan net zo veel problemen opleveren als te lang te hard werken. Werknemers die te weinig geprikkeld worden, kunnen namelijk uitvallen door een zogenoemde bore-out. Herkent u de symptomen op tijd, dan kunt u (langdurige) uitval mogelijk voorkomen.
Prikkels moeten passen bij belastbaarheid
Onderstress is stress die wordt veroorzaakt doordat een medewerker niet de prikkels krijgt die hij nodig heeft en die passen bij zijn belastbaarheid. Hij wordt dus te weinig gestimuleerd en heeft daar last van. Dit kan verschillende oorzaken hebben:
- een gebrek aan werkdruk;
- geen uitdaging in het werk;
- onvoldoende afwisseling;
- werk beneden zijn opleidingsniveau;
- te weinig verantwoordelijkheid.
Geen controle meer over werksituatie
Het lastige is dat stress en onderstress dezelfde gevolgen kunnen hebben. Medewerkers hebben het gevoel geen controle meer te hebben over hun werksituatie. Ze zijn emotioneel uitgeput en krijgen vaak diverse gezondheidsklachten. De symptomen van onderstress zijn moeilijk te onderscheiden. Dat maakt het dus moeilijk om onderstress te bestrijden. Let daarom vooral op gedragsveranderingen van de werknemers in uw organisatie.