Seniorendagen eenzijdig afschaffen mag
Een werkgever die zelf de regeling voor extra verlofdagen voor oudere werknemers heeft afgeschaft, kreeg gelijk van het Gerechtshof in Arnhem. De uitspraak voedt de discussie over het bestaansrecht van seniorenregelingen. Want wanneer zijn seniorendagen toegestaan? Alleen als het objectief gezien aan de arbo-omstandigheden ligt!
U moet een objectieve rechtvaardigingsgrond hebben voor extra vrije dagen voor oudere werknemers. Een rechtszaak in Arnhem voedt de discussie over het bestaansrecht van 'ouwelullendagen' zoals ze in de volksmond ook wel genoemd worden. Veel arboprofessionals zeggen dat het alleen maar goed is voor de gezondheid van werknemers als ze ouder worden. Tegenstanders zeggen dat dit in strijd is met de Wet gelijke behandeling op grond van leeftijd bij arbeid.
Toch leeftijdsbewust personeelsbeleid?
Tegenstanders krijgen nu bijval van het Arnhemse Hof. Nadat het bedrijf alle regelingen voor extra vrije dagen vanwege leeftijd of lengte dienstverband ineens van tafel veegde, stapten de werknemers naar de rechter. De werknemers voerden aan dat de werkgever met het afschaffen van de seniorenregelingen de arbeidsovereenkomst zonder goed grond eenzijdig wijzigt. De extra vrije dagen voor oudere werknemers maakt volgens hen deel uit van het leeftijdsbewust personeelsbeleid, wat een objectieve rechtvaardiging zou zijn voor het onderscheid naar leeftijd.
Maar eenzijdig wijzigen mag best - soms!
Het Arnhemse Hof wees dit argument echter af. De seniorenregelingen maakten geen aantoonbaar deel van het leeftijdsbewust personeelsbeleid. Bovendien, zo stelde de rechter, mag een werkgever een arbeidsovereenkomst eenzijdig wijzigen: 'omdat de arbeidsovereenkomst niet alleen wordt beheerst door overeengekomen arbeidsvoorwaarden, maar ook deel uitmaakt van een organisatie die zich voortdurend moet aanpassen aan maatschappelijke, economische en juridische ontwikkelingen'.
Gerechtshof Arnhem, 27 april 2010, JAR 2010/143