Rendabel banen creëren in de Participatiewet

Het in dienst nemen van arbeidsgehandicapten moet voor werkgevers economisch gezien lonend kunnen zijn. Om dit aan werkgevers aan te tonen, ontwikkelen het kabinet en werkgeversverenigingen VNO-NCW en AWVN samen praktijkvoorbeelden. In het kader van de Participatiewet moeten werkgevers vanaf 1 januari 2015 banen creëren voor mensen met een arbeidsbeperking.

In de Rijksbegroting 2015 van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid komt de invoering van de Participatiewet aan bod. Bij de invulling van de baanafspraken krijgen werkgevers straks hulp van 35 regionale Werkbedrijven die worden opgericht. Via de Werkbedrijven – een samenwerkingsverband van gemeenten en sociale partners – kunnen werkgevers ook in aanmerking komen voor bijvoorbeeld de no-riskpolis, loonkostensubsidie en proefplaatsingen van arbeidsgehandicapten. In het bericht ‘Participatiewet in strijd met VN-verdrag?’ heeft u al kunnen lezen dat de Eerste Kamer heeft ingestemd met de Participatiewet en dat deze per 1 januari 2015 definitief in werking treedt.

Wet banenafspraak en quotum arbeidsbeperkten

Als de vrijwillige baanafspraken niet worden gehaald, kan na overleg met gemeenten en sociale partners het wettelijk quotum worden geactiveerd. Het quotum maakt deel uit van de Wet banenafspraak en quotum arbeidsbeperkten, die op 2 juli 2014 bij de Tweede Kamer is ingediend. Het quotum geldt voor werkgevers met 25 of meer werknemers. Bieden deze werkgevers onvoldoende banen aan mensen met een arbeidsbeperking, dan kunnen ze mogelijk per 1 januari 2017 met een quotumheffing worden geconfronteerd. De quotumheffing bedraagt € 5.000 per niet-ingevulde arbeidsplaats.